Muisti, ääni ja Lontoon metro

tubeximena.jpg

Reippaasti yli satavuotiaasta Lontoon metrosta  on juuri valmistunut  äänitaideteos Interactive Sonic Environment: London Underground. Tämä verkolla oleva, joukkoliikenneperinnettä tallentava työ perustuu yli kahdenkymmenen metrokäyttäjän muistoihin ja kokemuksiin. Sen on tehnyt kolumbialainen multimediataiteilija Ximena Alarcon (Music, Technology and Innovation, De Montfort University, Leicester). Teos on samalla hänen PhD -työnsä.

Pari ohjetta matkalle

Perehtymistä varten tarvitaan Firefox -selaaja, laajakaista ja ShockWave plug in 10.1. Ilman näitäkin pääsee alkuun, mutta varsinainen ääniteos jää kokematta.

Kuvaketta Start journey klikkaamalla avautuu uusi ikkuna, joka vie äänimaiseman pariin. Äänen latautumisen odottelussa vaaditaan kärsivällisyyttä; lataustauko saattaa tietokoneesta riippuen kestää viitisenkin minuuttia. Tämän jälkeen ikkunaan (huom: se saattaa aueta varsinaisen sivuston alle!) ilmestyneiden valikoiden avulla voi navigoida omaan tahtiin, ja kuunnella esimerkiksi lippuautomaattien, laiturin ja metrojunien ääniä – tai metrokuulutuksia, ovien pauketta tai kiskojen kirskunaa.

Klikkaamalla kohtaa Listening and Remembering saa esille virtuaalimatkan jo tehneiden ihmisten kokemia tunnelmia kirjallisessa muodossa. Sekä niihin että äänimaailmaan lukija voi kirjoittaa vastineeksi kommenttejaan erilliseen kommentti-ikkunaan. Tekijä ottaa vastaan palautetta osoitteessa XAlarcon(at)dmu.ac.uk

Metrokyyti alkaa tästä