Teollisuusperinne kansan suosiossa

boktoren.JPG

“Äänestä minua”, luki  perinnerakennuskilpailun finaaliin päässeen  kirjatornin kyljessä.  © Riitta Oittinen, 2007 Gent.

Borglooniin 1800-luvun lopulla rakennettu kompottitehdas (Stoomstroopfabriek) on voittanut Belgian hollanninkielisten perinnealan järjestöjen ja hollanninkielisen Canvas -televisiokanavan yhdessä organisoiman kilpailun nimeltään monumentenstrijd. Kilpailun ideana oli tehdä erilaisia perinnekohteita tutuksi hollanninkieliselle väestölle. Nykytrendin mukaisest kansalaisille tarjoutui myös mahdollisuus äänestää suosikkiaan.

Tämän viikon alussa puolisen miljoonaa katsojaa tuijotti televisiosta tullutta suoraa lähetystä, jossa kompottitehtaan taistelupariksi oli karsiutunut Duffelissa sijaitseva elokuvateatteri Cinema Plaza (1923). Superfinalistit olivat  jättäneet  taakseen muun muassa Gentissä sijaitsevan, Henry van de Velden suunnitteleman yliopiston kirjatornin (1935), joka on rakennustaiteen kiistattomia helmiä.

Kompotin valmistus lopetettiin tehtaassa jo vuonna 1988. Tällähaavaa sinne kaavaillaan hedelmäviljelyä käsittelevää museota. Palkintorahat vauhdittanevat hanketta. 

Kilpailun innoittamina paikalliset ihmiset ovat myös kertoneet  ehdolla olleisiin rakennuksiin liittyneitä muistojaan muun muassa radio-ohjelmissa ja kilpailun kotisivuilla,

Kuvia voittajasta voi katsoa esimerkisi täältä ja täältä