Globalisaatiota filmillä

burtynsky.jpg

“Manufacturing #18” Cankun Factory, Zhangzhou, Fujian Province, China. Kuva: Edward Burtynsky.

Kanadalaisen Jennifer Baichwalin dokumentti Manufactured Landscapes (2006) on palkittu useilla festivaaleilla. Elokuva seuraa valokuvaaja Edward Burtynskyn työskentelyä varsinkin Kiinassa, jossa hän ikuistaa teollisen toiminnan muovaamaa ympäristöä: kaivosalueita, kaatopaikkoja, valtavia tehtaita ja varustamoalueita. Kuvat ovat oudolla tavalla kauniita, mutta kaukana teollisuusromantiikasta

Vaikka täyspitkien dokumenttielokuvien suosio on kasvanut, ei tämän filmin tulosta Suomen kaupalliseen ohjelmistoon ole tietoa. Maaliskuussa 2007 ilmestynyt dvd -versio maksaa noin 20 euroa. Lisätietoja ja traileri täällä.

Burtynskyn valokuvia on ollut esillä Helsingin Kaapelitehtaalla vuonna 2003. Virtuaalisesti  hänen tuotantoonsa voi tutustua  esimerkiksi täällä. Kuvia kannattaa klikata. Silloin ne näkyvät erittäin suurina, kaikkine yksityiskohtineen.