Mustaa huumoria Tanskasta

getridoftheothers2.jpg

Valmiina lähtöön (© Hvordan vi slipper afmed de andre)

Klaus Härön Uusi ihminen -elokuvan yleisteemaa yhteiskuntakelpoisuudesta käsittelee sangen rankalla tavalla Tanskan lähitulevaisuuteen sijoitettu poliittinen satiiri Hvordan vi slipper afmed de andre (How to Get Rid of the Others). Sen ohjaaja on Anders Ronnow Klarlund.

”Tämä elokuva ei ole ollut erityisen suosittu Tanskassa”, totesi filmin edustaja Brysselin fantasiafilmifestivaalien  loppuunmyydyssä esityksessä; muun kritiikin ohella elokuvan henkilöitä on moitittu yksiulotteisiksi. Filmin visioimassa Tanskassa valitsevat ”uudet Kööpenhaminan kriteerit”, jonka mukaan tuottamattomat ja muuten kelvottomat kansalaiset – kuten juopot, pitkäaikaistyöttömät, rikolliset ja avustuksilla keinottelijat – voidaan tuhota. Heidän ainoa pelastuksensa on osoittaa, että ovat tehneet menneisyydessään edes jotain yhteiskunnallisesti hyödyllistä…

Arvostelu Variety -lehdessä 2.2.2007.