When workers took power

trotsky

Dublinin keskustan lyhtypylväät olivat marraskuun alussa tänä syksynä täynnään kuvan kaltaisia mainoksia. Perinnönjako kiinnostaa? Wikipedian yksi laajimmista henkilöesittelyistä on Lev Davidovich Bronstein. Jaa, kuka hän on/oli? Käy katsomassa. Suomalainen versio on jo paljon vaatimattomampi. Vielä enemmän löytyy materiaalia The Leon Trotsky Internet Archive'n sivuilta. Se on osa laajempaa Marxists Internet Archive -sivustoa.  Klassikot kiinnostavat edelleen ja tekstit ovat saatavilla. Hyvä niin.

YLE-Teeman teemalauantain 10.11.2007 aiheena oli Venäjän vallankumouksesta 90-vuotta:

"Illan elokuvana nähdään aivan vastikään valmistunut uusi, restauroitu versio Sergei Eisensteinin elokuvasta Lokakuu (Oktjabr, Neuvostoliitto 1927, 140'). Sergei Eisensteinin ja Grigori Aleksandrovin vuonna 1927 ohjaamasta Lokakuusta on pitkään ollut nähtävillä vain vuonna 1967 Neuvostoliitossa tehty juhlaversio, jossa elokuvaa oli kuitenkin merkittävästi muokattu uudelleen. Teema sen sijaan näyttää nyt maailman ensi-iltana uunituoreen restauroidun version, jossa Venäjän johtavan Eisenstein-tutkijan avulla kohtaukset on laitettu oikeaan järjestykseen, puuttuvia kohtauksia lisätty ja välitekstit korvattu alkuperäisillä. Nyt nähtävä versio on siten lähempänä Eisensteinin alkuperäistä tulkintaa kuin mikään muu Lokakuun aikaisempi restaurointi. "

Teemaillan aloitti ohjaaja Paul Jenkinsin vastavalmistunut dokumentti Lokakuu 1917 (1917 Lenin's Victory). Dokumentti on toteutettu Arten ja YLE Teeman yhteistuotantona.

Esittelysivulle on koottu myös muutama aiheeseen liittyvä linkki YLEn Elävä Arkisto -sivuille. 

Eisensteinin Lokakuu elokuvaa tai Jenkinsin uutta dokumenttia ei voi katsella YLE-Teeman nettisivun kautta, mutta kuinka ollakaan YouTube tarjoilee valittuja paloja Eisensteinin leffasta hakusanalla october revolution. Ja paljon muutakin. Tässä hieman toimitettu versio (välitekstit englanniksi eikä musiikkikaan taida olla ihan alkuperäistä):