Jäsenkirje

Kesäseminaari ”Työväki lähtee – mihin suuntaa tutkimus?” pidettiin Kiljavanrannassa Nurmijärvellä 20–21. elokuuta 43 osallistujan voimin. Osa seminaarin alustuksista julkaistaan vuoden 2008 vuosikirjassa, jonka toimittavat Matti Hannikainen ja Pia Lohikoski. Vuosikirjan voi tilata edullisesti seuraavan jäsenmaksun yhteydessä. Ensi kesän seminaari järjestetään Call for Papers -pohjalta aiheesta ”kokemuksellisuus ”.

Tämän vuoden vuosikirja ”Pärjäämisen ajat – horjuvat työt” julkistetaan Työväenliikkeen kirjastossa joulukuussa – tarkka ajankohta ilmoitetaan seuran blogissa osoitteessa blogit.helsinki.fi/thpts/. Väki voimakas -vuosikirjan numero 20 ovat toimittaneet Anu-Hanna Anttila ja Anu Suoranta. Vuosikirja postitetaan 20 euron jäsenmaksun maksaneille jäsenille heti kun kirja on ilmestynyt. Kirjaa voi julkistamisen jälkeen tilata myös Tiedekirjasta (www.tiedekirja.fi, 09- 635 177, tiedekirja@tsv.fi) hintaan 20 €. Informaatiota sisällöstä alempaa.

Vuoden 2008 graduseminaari pidetään Tieteiden talolla Helsingissä perjantaina 8. helmikuuta. Graduseminaariin ilmoittaudutaan 14. joulukuuta 2007 mennessä seuran sihteerille. Alempaa löytyy tietoa yksityiskohdista.

Keväällä järjestetään myös harrastajatutkijatapaaminen. Tilaisuus pidetään Työväenmuseo Werstaassa Tampereella (Väinö Linnan aukio 8) lauantaina 8.3.2008 klo 10–17. Sinne ovat tervetulleita kaikki, jotka parhaillaan kirjoittavat jonkin järjestön, työpaikan, paikallisyhteisön, suvun tai vaikkapa henkilön historiaa. Lisätietoja ohessa!

Muistithan maksaa vuoden 2007 jäsenmaksusi? Jäsenmaksu on henkilöjäsenille 10 €, vuosikirjan tilaajille 20 € ja yhteisöjäsenille 100 €. Jäsenmaksut pyydetään maksamaan seuran tilille. Jos olet kadottanut viitenumerosi tai sinulla on muuta kysyttävää maksusta ota yhteys seuran
taloudenhoitajaan (raimo.parikka at helsinki.fi).

Syysterveisin,

Matti Hannikainen                                Oona Ilmolahti
puheenjohtaja                                        sihteeri
 
***
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran vuosikirja 2007

Väki Voimakas 20

Ilmestyy joulukuussa 2007

Pärjäämisen ajat – horjuvat työt
Toim. Anu-Hanna Anttila & Anu Suoranta

Anu-Hanna Anttila & Anu Suoranta: Prologi – pärjäämisen ajat Mia Hemming: Sosiaalinen markkinatalous – talousjärjestelmä, joka ei tyydytä
tarpeita Anu-Hanna Anttila: Palkkatyö vapaan edellytyksenä
Jari Heinonen: Työläisisiltä pojille. Kolmen miessukupolven työkokemuksia
Liisa Lähteenmäki: Työntekijät ruotuun! Pätkä- ja vuokratyöt palkansaajien
moraalisäätelynä
Katri Kaunisto: Halpaa metsätyötä. Yrittäjyys ja työttömyys
metsäammattilaisten kokemana
Kimmo Kevätsalo: Työnantaja ja työntekijä muutoksessa – entä
ammattiyhdistysliike?
Marko Nenonen: Syntyvätkö työttömien pakkotyömaat uudelleen?
Anu Suoranta & Anu-Hanna Anttila: Epilogi – horjuvat työt

Kuvatoimitus Marita Jalkanen

***
TEETKÖ TAI SUUNNITELETKO GRADUA TYÖVÄESTÖSTÄ, TYÖVÄENLIIKKEESTÄ, TYÖSTÄ TAI TYÖELÄMÄSTÄ?

Tule mukaan Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran järjestämään graduntekijöiden tapaamiseen perjantaina 8. helmikuuta 2008 klo 10–18 Helsinkiin Tieteiden talolle (Kirkkokatu 6). Ohjelman runkona ovat graduntekijöiden vapaamuotoiset työpaperit, joita kommentoivat
yliopisto-opettajat ja tutkijat. Gradut voivat olla esimerkiksi politiikan, kulttuurintutkimuksen, sosiologian, kansatieteen, folkloristiikan, uskontotieteen, historian tai muun aineen tutkielmia, joiden tutkimuskohteena on tavalla tai toisella työväestö, työväenliike tai työelämä.

Ilmoittaudu perjantaihin 14. joulukuuta 2007 mennessä. Liitä ilmoittautumiseesi yhteystietosi sekä noin sivun pituinen luonnehdinta tutkimuksestasi (aihe, keskeinen tutkimuskysymys ja aikakausi sekä nykyinen vaihe). Kerro myös yliopistosi, oppiaineesi ja gradusi ohjaajan nimi. Ilmoittautumisia ottaa vastaan Oona Ilmolahti (oona.ilmolahti at helsinki.fi). Häneltä voit myös kysyä lisätietoja seminaarista.

Varsinaiset seminaaripaperit lähetetään järjestäjille tammikuun alussa. Paperit julkaistaan verkossa, josta ne ovat tulostettavissa graduseminaarin osallistujille.

Tervetuloa esittelemään graduasi, keskustelemaan tutkimuksen teosta ja tutustumaan muihin graduntekijöihin ja tutkijoihin!

*** 

TERVETULOA HARRASTAJATUTKIJATAPAAMISEEN!

Järjestöjen juhlavuodet ovat lisänneet innokkuutta kirjoittaa omia historioita ja muistelmateoksia. Myös jatkuvan muutoksen keskellä eläviä ovat kiinnostaneet oman työ- tai lähiyhteisön menneisyys ja traditiot. Vaikka omien muistelmien ja yhteisöjen historian julkaiseminen onkin
helpottunut, julkaisijoita askarruttavat usein samankaltaiset ongelmat. Millaista kirjallisuutta pitäisi tutkimusta varten lukea? Miten käytän pöytäkirjoja, tilastoja tai muistitietoa? Miten viittaan erilaisiin lähteisiin? Mistä löydän sopivat kuvat?

Apua muun muassa näihin kysymyksiin tarjoaa Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa järjestämä harrastajatutkijatapaaminen. Tilaisuus pidetään Työväenmuseo Werstaassa Tampereella (Väinö Linnan aukio 8) lauantaina 8.3.2008 klo 10–17. Sinne ovat tervetulleita kaikki, jotka parhaillaan kirjoittavat esimerkiksi järjestön,
työpaikan, paikallisyhteisön, suvun tai vaikkapa jonkin henkilön historiaa. Tilaisuus soveltuu myös tutkimuksen aloittamista tai teettämistä suunnitteleville.

Seminaarissa on mahdollista saada palautetta suunniteltua julkaisua varten laaditusta työsuunnitelmasta ja käsikirjoituksesta tai vain vaihtaa kokemuksia muiden työväen historian harrastajien kanssa. Seminaarin vetäjät ovat työväen historian ammattitutkijoita. Tilaisuuteen sisältyy myös tutustuminen Työväenmuseo Werstaan Väinö Linna -näyttelyyn ja kokoelmiin, ja
museon työntekijät esittelevät museon aineistoja.

Ilmoittaudu viimeistään 7.2.2008. Lähetä ilmoittautumisen yhteydessä lyhyt, noin 1–5 -sivuinen työsuunnitelma tai esimerkki käsikirjoituksestasi, johon toivot saavasi kommentteja. Voit osallistua seminaariin myös ilman omaa paperia. Seminaari on osanottajille maksuton.

Lisätietoja: Matti Hannikainen, matti.hannikainen at helsinki.fi

blogit.helsinki.fi/thpts, www.tyovaenmuseo.fi

Ilmoittautumiset: Oona Ilmolahti, oona.ilmolaht at helsinki.fi