2. joulukuuta: Nina Hagen ja die Puhdys

Rokkia Itä-Saksasta

”Du hast den Farbfilm vergessen” (Unohdit värifilmin) laulaa  FDJ:stä (Freie Deutsche Jugend) erotettu Nina Hagen varhaisessa hitissään. Laulun sanat – kuten ”värifilmin unohtaminen” – aukeavat parhaiten itäsaksalaista arkitodellisuutta tuntevalle. Se kun saattoi olla välillä hyvin harmaa, tai  jopa musta. Värifilmiäkään ei ollut aina saatavilla. Tarkkakorvainen voi kuulla, että kappaleessa mainitaan  esimerkiksi DDR:ssä hyvin suosittu ilmiö nakuranta, FKK (Frei-Körper-Kultur) Strand.

Nina Hagen ja hänen äitinsä Eva-Maria Hagen muuttivat länteen 1970-luvun lopulla, liittyäkseen Ninan isäpuolen Wolf Biermannin seuraan. Muun muassa Johnny Rotten kuului Hagenin ihalijoihin. Hagen jatkaa musiikintekoa, josta löytyy paljon esimerkkiejä You Tubesta. Hänen kotisivunsa ovat jokseenkin, noh,  kosmiset.

Nina Hagen & Automobil: ”Du hast den Farbfilm vergessen” (1974):

Hieman erilaista musiikillista suuntausta edustaa Oranienburgissa perustettu die Puhdys, joka oli suosittu molemmissa Saksoissa. Yhtye pääsi konsertoimaan sekä sosialistisiiin maihin että Länsi-Eurooppaan. Alt wie ein Baum (1976) yksi heidän hiteistään. Puhdyksen suosiota siivitti se, että yhtyeellä oli neljä kappaletta Heiner Carowin ohjaamassa legendaarisessa DEFA-filmissä  Die Legende von Paul and Paula (1973), joka vedettiin pois markkinoilta pian valmistumisensa jälkeen.

Puhdyksen tarina jatkuu 2000-luvulle asti. Viimeisin albumi Alles hat seine Zeit (Kaikella on aikansa) ilmeistyi 2005. Kuriositeettina mainittakoon, että die Puhdys on esiintynyt 2000-luvulla myös uuden tulemisensa kokeneen derkkusuklaamerkki Rotsternin mainoskampanjassa.

Tässä hieman myöhäisempää tuotantoa, nimittäin Hey wir wollen die Eisbäern sehen, jonka myötä menevät terveiset  Knut-faneille Seppo ja Marjaliisa Hentilälle, mutta myös kaikille muille ilmastonmuutoksesta huolestuneille! Malttakaa odottaa hieman, niin näette ensimmäisen jääkarhun jälkeen lisää kuvia.

2 Replies to “2. joulukuuta: Nina Hagen ja die Puhdys”

  1. Kiitos Riitta! Kiva sivu ja mukava kuulla näitä nostalgia-biisejä. Nina Hagen life-konsertteja on vähemmän täällä, mutta silloin tällöin häntä näkee musiikkiraatien jäsenenä. Die Puhdys pitää konserttejaan tämän tästä.
    Musiikki hyvä ja itätuotteet jälleen in – mutta muistakaamme DDR-nostalgiassamme, että valtio oli kuitenkin diktatuuri.

  2. Aivan. Tämä blogi ei ihannoi minkään sortin diktatuureja, vaan tuo omalta osaltaan esiin verkolta löytyvää historiallis-musiikillista dokumenttikirjoa.

Comments are closed.