13. joulukuuta: Miriam Makeba – Soweto Blues

Joulukalenterimme toivottaa kaikille faneilleen hyvää Lucian-päivää. Lucia-neidoksi olemme tänä vuonna valinneet Mama Afrikan, Miriam Makeban. Päivän tuubimme on

Soweto Blues

Hakusanalla Miriam Makeba YouTubesta löytyy kymmeniä ja taas kymmeniä tuubeja. Niistä noin 60 ensimmäisessä Mama Afrika esiintyy itse, joten katsottavaa ja kuunneltavaa löytyy. Taltiointeja on 1960-luvulta nykypäivään. Tämä on sieltä alkupäästä: Miriam Makeba – Khawuleza 1966.

Mama Afrika on ainakin kerran vieraillut myös Suomessa. Vuonna 2002 hän esiintyi Pori Jazzissa Paul Simonin yhtyeen kanssa. Tuolloin hänestä kerrottiin laulullisen osaamisen lisäksi että hän

"on tunnettu myös yhteiskunnallisesta työstään mm. rauhanasioissa ja rotukysymyksissä. Tästä työstä hänet on nimetty YK:n kunniasuurlähettilääksi ja vuonna 1986 hänelle myönnettiin YK:n entisen pääsihteerin Dag Hammarskjöldin nimeä kantava rauhanpalkinto."

Etekä-Afrikan hallitus riisti Miriam Makeban (s. 4.3.1932 Johannesburg) kansalaisuuden ja oikeuden palata kotimaahansa sen jälkeen kun hän oli esittänyt todistuksensa YK:n apartheidia tutkivassa komiteassa vuonna 1963. Etelä-Afrikkaan hän saattoi palata vasta  rotusortohallituksen kukistumisen jälkeen vuonna 1990.

Miriam Makeban oma, virallinen nettisivusto www.miriammakeba.co.za/ näyttää syystä tai toisesta kadonneen bittiavaruuteen. Sen löytymistä odotellassa kannattaa vierailla Åke Holmin mainiolla All About Miriam Makeba -sivustolla. Sieltä löytyy myös tämä kaikkia Mama Afrikan faneja kiinnostava tieto: Miriam Makeba will perform at the Concert Hall in Uppsala, Sweden on January 14, 2008.