Vanhat joululehdet Työväenliikkeen kirjastossa

joululehtikansi1911

Joululehtinäyttelyn idea lähti ajatuksesta tuoda kirjastomme varaston pimennosta esille lehtiaarteita kaikkien asiakkaidemme nähtäväksi. Työväen joululehdillä on pitkä ja perinteikäs historia takanaan. Materiaalia löysimme aina 1800-luvun lopulta lähtien. Valitsimme eri vuosikymmeniltä joululehtiä, jotka mielestämme parhaiten kuvastavat omaa aikaansa – lehdet ovat kuin pieniä ikkunoita historiaan.

Lehtiä on esillä 1800-luvun lopulta 1950-luvulle. Näyttely on läpileikkaus erilaisista pääasiassa työväen- ja ammattiyhdistysliikkeen järjestöjen julkaisemista joululehdistä. Esillä on esimerkiksi vuosisadan alusta Kansan lehden julkaisema Työväen joululehti, Suomalaisen kirjailijaliiton ja kustannusosakeyhtiö Otavan yhdessä julkaisema Joulupirtti sekä Amerikan suomalaisten sosialististen kustannusliikkeiden julkaisema Työmiehen joulu. Naisjärjestöiltä esillä olevia joululehtiä ovat mm. Työläisnaisen joululehti, Urheilijattaren joulu ja Joululotta. Nuorisojärjestöjen lehtiä ovat Työläisnuorison joululehti ja Punalippu. Ammattiyhdistysjärjestöiltä esillä ovat esimerkiksi Liikealojen liittojen julkaisema Joulutouhu ja Suomen metallityöväen liiton julkaisema Ahjo. Sosialidemokraattisen raittiusliiton julkaisema Raitis joulu, Turun sosialidemokraattisen piiritoimikunnan julkaisema Joulusoihtu sekä SKDL:n julkaisema Kansan joulu edustavat vasemmistopuolueiden lehtiä. Lehtiä on esillä kaikkiaan n. 80 kpl.

Yleisön toivomuksesta näyttely jatkuu 18.1.2008 asti. Kirjasto painattaa osasta  lehtien kansia postikortteja jouluksi 2008. Asiakkailla on mahdollisuus vaikuttaa valintoihin äänestämällä omaa suosikkiaan.

Työväenliikkeen kirjaston osoite on Paasivuorenkatu 5 b, 2. kerros, Hakaniemi, Helsinki

Näyttelyn toteuttajat: Minna Rossi ja Alpo Väkevä.