15. joulukuuta: The Pogues – Dirty old town

Ewan MacColl (1915-1989), brittiläinen folklaulaja, lauluntekijä, sosialisti, runoilija ja levytuottaja sävelsi ja sanoitti vuonna 1949 laulun Dirty old town, joka kertoo hänen kotikaupungistaan, Pohjois-Englannissa sijaitsevasta Salfordista. Joulukalenterissa kuullaan irlantilaisen The Poguesin versio laulusta.

I met my love by the gas works wall
Dreamed a dream by the old canal
Kissed a girl by the factory wall
Dirty old town
Dirty old town

Clouds are drifting across the moon
Cats are prowling on their beat
Springs a girl in the street at night
Dirty old town
Dirty old town

Heard a siren from the docks
Saw a train set the night on fire
Smelled the spring on the smoky wind
Dirty old town
Dirty old town

I'm going to make me a good sharp axe
Shining steel tempered in the fire
Will chop you down like an old dead tree
Dirty old town
Dirty old town

Dirty Old Towns (DOT) on YouTuben suuria suosikkeja. Tuolla hakusanalla löytyy 256 tuubia, joissa laulua esitetään hyvinkin erilaisissa tilanteissa, eri yhtyeiden tai yksittäisten henkilöiden voimin. The Poguesin versio on selvästi suosituin. Siitä löytyy kolmisenkymmentä eri taltiointia. 

DOT on sanan täydessä mielessä klassikko, jonka alkuperä on selvästi kadonnut ja siitä on tullut yhtestä kansanperinnettä (traditional irish, traditional folksong jne). Usein se näyttää liittyvän jotenkin rapistuneen teollisuusseudun menneisyyteen ja nykyisyyteen. Mutta ei aina.

Varsinkin irlantilaisissa esityksissä se näyttää olen yhtä iloa ja riehaa ja täynnä lämmintä nostalgiaa, kuten tässä Dublinin Temple Barin katualueelta taltioidussa Tuubissa: Temple bar arch. Jotenkin siinä ei painotu niinkään dirty kuin my old town. Dirty Old Town – A Tribute to Warren, Ohio -tuubi puolestaan on ehkä lähempänä alkuperäistä katkeran sävyistä kaihoa menneeseen. Suomalaisen Finntrion YouTube esitystä Voi kurjaa kaupunkiain vuodelta1978 on vaikea sijoittaa oikein mihinkään. Ehkä se on ihan omansa, hieman laahaava ja suruvoittoinen, vaikka kaupunki siinä onkin enemmän vehmas ja vihreä kuin musta ja savuinen. Finntrio ei haaveile kirveestä puun juurella Ewan MacCollin tapaan.