21. joulukuuta: El pueblo unido jamás será vencido

Joulukuun 21. päivän tuubimme tekee nostalgisen paluun 1970-luvulle. Upeana, vahvana konserttitaltiointina

Quilapayún: El pueblo unido jamás será vencido

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=KRH0uYgK2QQ]

Tässä vielä toinen Quilapayúnin studioversiosta tehty tuubi, johon kuvitus on otettu Meksikon vuoden 2006 presdentin vaaleissa vasemmiston ehdokkaana olleen Andrés Manuel López Obradorin vaalikampanjasta.

11.9.1973

Chileläisen laululiikkeen lipunkantaja Quilapayún (1966-) on tehnyt pitkän olemassaolonsa aikana yli 30 albumia. Elokuussa 1973 yhtye aloitti kolmannen Euroopan kiertueensa ja vieraili myös Suomessa. He esiintyivät silloin mm. Espoon Dipolissa (31.8.73) ja Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla (2.9.73).

Marraskuussa 1973 Love Recordsin toimesta julkaistu EL PUEBLO UNIDO JAMÁS SERÁ VENCIDO – YHTENÄISTÄ KANSAA EI VOI KOSKAAN VOITTAA -LP koostuu noiden konserttien äänityksistä. Love kustannus Oy on tänä vuonna julkaissut levyn ensi kertaa CD:nä.

Viikko Quilapayúnin ensimmäisen Suomen-vierailun jälkeen tapahtui Chilessä sotilasvallankaappaus (11.9.1973) ja presidentti Salvador Allende murhattiin. Laaja Chile -solidaarisuusliike käynnistyi ympäri maailmaa. Chileläisellä laululiikkeellä oli siinä merkittävä tehtävä. Quilapayún keräsi Inti-Illimanin, Isabel Parran ja monien muiden tunnettujen muusikkojen lisäksi valtavia yleisömääriä konsertteihinsa. Quilapayún vieraili Suomessa kaikkiaan seitsemän kertaa vuosina 1973-1985, konsertoiden täysille saleille mm. Helsingin jäähallissa ja Messuhallissa.

Chile muistelee edelleen 11.9. murhattua Allendea

Eikä se ole Suomessakaan aivan unohduksiin vaipunut. Tuo väliotsikko on Turun Sanomissa 12.9.2007 julkaistun Sinna Virtasen kirjoituksen otsikko.