7. joulukuuta

t kivan-kansia.jpg

Kiva-lehden  joulukuun kansia 1950-luvulla

Työväen urheiluliiton kustantaman Kiva-lehden 1950-luvun joulunumeroisssa  julkaistiin tavanomaisten artikkeleiden ohella muun muassa kertomuksia ja  äänilevyjen arvosteluja. Lisäksi  joulunumeroissa oli ristikoita, erilaisia ”pähkinöitä” ja tehtäviä. Vapaapäivien ratoksi tarjottiin askarreltavaksi pitkätukkainen paperinukke, jolla oli peräti neljä upeaa asukokonaisuutta. Nuken keikistelevässä asennossa saati  koristeellisessa vaatevarastossa ei ollut merkkejäkään Työläis- ja talonpoikaisnaisten lehden esittelemän uuden naisen androgyynisestä tyylistä.

paperinukke.jpg

Paperinuken teko-ohjeissa annettiin tarkat ohjeet vesivärien käytöstä. Lisäksi  ehdotettiin, että nukkea säilytettäisi  omassa kirjekuoressa “jotta se säilyisi edes joulunpyhät”. Leikkiä motivoitiin seuraavasti:

Meistähän on hauska tavata uusia, erilaisia ihmisiä. Miksemme sitten voisi leikkiä uusien nukkienkin kanssa, sillä nehän viehättävät vähän samalla tavalla kuin uudet tuttavammekin.


talviurheilu.JPGsuksivaha.JPG

Sisätiloissa suoritettavan aherruksen ohella talviurheilu kuului talveen kuin nenä päähän.  Työläisurheilijat olivat sopiva kohde urheiluvälinemainoksille. Suksivoiteen sijaan nykyisin puhutaan luistovoiteesta.

YLE:n elävästä arkistosta voi kuunnella Niilo Tarvajärven hehkutusta, kun Suomi sai vuonna 1952 tuplavoiton Oslon 50 kilometrillä.