19. joulukuuta

Työväen Joululehti 1938 oli Tampereen Työväen Sanomalehti oy:n julkaisu. Julkaisulla näyttää olevan pitkä historia sekä ennen että jälkeen tämänpäiväisen kannen. Ensimmäinen lehti ilmestyi Työväenliikkeen kirjaston tietojen mukaan vuonna 1899 ja viimeisin tuolla nimellä kirjaston kokoelmiin kirjattu lehti on vuodelta 1987. Julkaisijoiksi on merkitty Työväen Sanomalehti oy:n ohella Kansainvälinen solidaarisuussäätiö ja SNK.

Lehti oli tuhti lukupaketti. Sisältä löytyivät niin Frans Emil Sillanpään Oi nuoruus kuin Penttin Haanpään Ensimmäinen synti (Haanpään kootuisssa teoksissa kertomus on ajoitettu virheellisesti vuodelle 1939), Marketta Karan Hyljätty saari ja Martti Laineen Lähtö ja paluu. Martti Laine muutti nimensä vuonna 1942 Martti Larniksi ja sillä nimellä hänet tunnetaan maailmalla ja erityisesti entisen Neuvostoliiton alueella varsin hyvin. Neljää kertomusta yhdistää yksi asia. Niiden tapahtumapaikkana on kylä, maaseutu.

Hienoista avartumista maailmalle edustavat kertomus laivamatkasta, Ariadne lähtee ja Maxim Gorkin novelli Tyttö. Gorkin tapaammekin joulukalenterissamme jo toisen kerran.

Vuoden 1938 joulun ehdoton hittituote oli radio. Osuuskauppaliiken puolensivun ilmoituksessa oli esitteillä “Korkeimman luokan suurkone – ISO Osuusradio”

“Ruotsin radiotekniikan huippunäyte – 6 putkea, 10 tuuman kovaääninen ja 15 watin pääteputki tekevät äänen harvinaisen syväksi ja täyteläiseksi. 7 piirisyys takaa sen puhtauden.”

Tässähän on selvästi kaikkien nykyisten televisio- ja tietokonemainosten kantaäiti.