20. joulukuuta

Työläisurheilijan joulu 1926 oli TUL:n, Työväen Urheiluliiton lehden Työläisurheilijan joulunumero. Se ilmestyi vuosina 1919-1929. Kannen jääpalloa pelataan selvästikin HTY:n talon viereisellä lahdella aivan Helsingin sydämessä. Heitetäänpä tällainen kysymys lukijoillemme: Oliko jääpallo kovinkin suosittu talvilaji TUL:n piirissä 1920-luvulla?

Lehti poikkeaa sisältönsä osalta melko paljon useimmista muista joululehdistä. Siinä on vähänlaisesti kertomuksia tai mitään urheiluun kuulumatonta tekstiä. “Voiman runoilija – Sosialisti ja epäkohtain paljastaja Jack London” edustaa lähes yksinään henkisen kulttuurin puolta. Enemmän lehdessä pohdiskellaan painin tilaa, jalkapalloilijan ominaisuuksia tai voimistelun hienouksia. Kuvakollaaseja on useampiakin: “Tovereitamme lännen mailla”, “Poikaimme viime kesän Saksan matkalta” ja “Venäjältä”.

Mainoksia on selvästi muita joululehtiä enemmän- Erityisesti erilaisten urheiluvälineiden ja -tarvikkeiden kauppaajat suosittelivat sivukaupalla tuotteitaan soveliaiksi joululahjoiksi. 1920-luvun loppupuolen nousukausi alkoi ilmeisesti näkyä myös pääkaupungin työväestön kukkaroissa.

Alkuperäisenä tarkoituksena oli julkaista tämän päivän kalenterikuvana Työläisurheilijan joulu 1925. Se on kuitenkin kadonnut Työväenliikkeen kirjaston kokoelmista. Otetaan tähän kuitenkin pieni sitaatti tuossa lehdessä julkaistusta Paavo Nurmen kirjoituksesta “Vaikutelmia tekemältäni Amerikan matkalta”:

“Harjoittelin laivalla joka päivä. Oikeammin öisin huonossa sähkövalaistuksessa, sillä päiväsaikaan en kehdannut ja taas aamuhämärryksissä stuertien ylösnoustua en uskaltanut”.