21. joulukuuta

 

Työläis- ja Talonpoikaisnaisten lehden vuoden 1929 kanteen painettiin luminen maisema taustalla häämöttävine tehtaanpiippuineen. Pääkirjoituksessa selvitettiin lukijoille joulua alun alkaen vietetyn pakanallisena talvipäivän tasauksen juhlana – samaisen ajankohdan on lehden mukaan “kristillinen kirkko lainannut jumalaksi julistamansa puusepän pojan syntymäjuhlaksi”. Pääkirjoituksen mukaan kirkko myös puhui “kauniita sanoja vapahtajan syntymästä, ilonjuhlasta”, rauhasta ja rakkaudesta, vaikka sen pikemmin sopisi puhua “ylensyömisen ja juomisen juhlasta, yltäkylläisyyden ja ulkokultaisuuden juhlasta, laiskuuden ja ansiottomien vuosivoittojen juhlasta. – – valkoinen valtaluokka ohranoineen, suojeluskuntineen ja kirkkoineen viettää vain iloisin mielin köyhän puusepänpojan syntymäjuhlaa, miehen, joka kerran sanoi rikkaalle miehelle ‘myy kaikki mitä sinulla on, anna rahat köyhille ja seuraa minua’. – Tunteeko maailmanhistoria suurempaa ironiaa ja ilveilyä?”

Lehden viimeisillä sivuilla julkaistiin lukemattomien Suomessa ja Kanadassa toimineiden naisosastojen ja -kerhojen joulutervehdyksiä. Niissä toivotettiin muun muassa “proletaarisen taistelutahdon elähdyttämää juhlamieltä ja horjumatonta etenemistä köyhälistön vapaustaistelussa”, “teräksistä luokkataistelutarmoa” sekä “intoa, uskallusta ja tarmokasta taistelumieltä raatajatovereille Suomessa”.