24. joulukuuta

Jo 1900-luvun alun  työväenlehdissä julkaistu materiaali koostui useista lajityypeistä. Tietopuolisten artikkelien lisäksi lehdissä julkaistiin muun muassa agitaatiokirjoituksia, ruokaohjeita, runoja, pikku-uutisia, arvoituksia, kertomuksia ja referaatteja tutkimuksista. Lehtien sivuilla näkyi myös huumoria; pilapiirroksia ja kaskuja.

Kokonaan huumorille omistautui pilalehti Tuulispää (1903-1957), jota kustansi Suomalaisten sanomalehtimiesten lepokotisäätiö. Lehden kytköstä järjestäytyneeseen työväenliikkeeseen blogitontuilla ei ole ollut aikaa selvittää, mutta  Työväenliikkeen kirjastosta tämäkin aviisi löytyi.

Tässä lopuksi esimerkkinä ruotsalaisesta Arbetaren-lehdestä Työläisnaiseen vuonna 1910 käännetty kasku:

Eräs rikas ja hieno rouva oli ruvennut harrastamaan hyväntekeväisyyttä ja eräänä päivänä kutsui hän pienen köyhän tytön luokseen vehnäskahville. Tyttönen tuli ja käyttäytyi hiljaisesti ja siivosti. Mutta toista kuppia juodessaan rupesi tyttö puheliaaksi ja sanoi hienolle rouvalle.
– Onko rouvan mies työssä?
– Luonnollisesti, sanoi rouva hieman kummastuneena.
– Onko rouvalla monta lasta? kysyi tyttö edelleen.
– Kaksi, vastasi rouva, yhä enempi hämmästyneenä.
– Juoko rouvan mies? kuului kolmas kysymys.
– Mutta rakas lapsi, kuka on tuollaisia järjettömiä kysymyksiä ajanut sinun päähäsi, huudahti rouva.
– Äiti sanoi, että minun pitää käyttäytyä kuin hienon naisen, ja kaikki hienot naiset, jotka käyvät äidin luona puhuvat sillä tavalla äidille.

Toivotamme blogimme lukijoille leppoisaa  joulua, pipareita ja joutenoloa.