3. joulukuuta

HAITIN ORJAKAPINA 1791-1803

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=N_gJGjgGVtk]

Ranskan vuonna  1697 kokonaan haltuunsa saama Saint-Dominiguesin saari (nykyisin Haiti ja Dominikaaninen tasavalta) oli Karibian alueen rikkaimpia siirtomaita. Sen kahvin ja sokerin tuotantoon pohjannut menestys perustui laajamittaiseen afrikkalaisten orjien hyväksikäyttöön ja ympäristön ylikuormittamiseen. Pekka Masosen mukaan:

“Ranskalaisella Haitilla tilanne oli erityisen räjähdysaltis. Siirtomaassa eli noin puoli miljoonaa orjaa, joista useimmat olivat syntyneet Afrikassa. Heidän kohtelunsa oli poikkeuksellisen julmaa, jopa oman aikansa mittapuilla. Juuri Afrikassa syntyneet olivat hanakampia kapinoimaan, koska he muistivat entisen elämänsä vapaina. Kapinoiden johtajat sen sijaan olivat yleensä orjuudessa syntyneitä, koska he puolestaan tunsivat siirtomaan olot ja osasivat hyödyntää orjanomistajien kulttuuria omien päämääriensä saavuttamiseksi. Lisäksi saarella eli suuri joukko orjien jälkeläisiä, jotka olivat saaneet vapauden mutta joita silti kohdeltiin ala-arvoisesti.

Haitin ruutitynnyrin räjäytti Ranskan suuri vallankumous, joka alkoi kesäkuussa 1789. Uutiset kantautuivat Haitille nopeasti ja herättivät orjissa ymmärrettävästi suuria toiveita. Olihan vallankumouksen iskulause ”vapaus, veljeys, tasa-arvo”.

Ranskassa valtaan nousseella porvaristolla ei kuitenkaan ollut aikomustakaan kumota orjuutta. Haiti oli emämaan kannalta liian tuottoisa siirtomaa. Sitä paitsi vallankumouksen kauneimmaksi kukaksi nimetty ”julistus ihmisen ja kansalaisen oikeuksista” (Déclaration des droits de l’homme et du citoyen, 26.8.1789) ei koskenut orjia, sen paremmin kuin naisia ja lapsiakaan. Vain veroa maksava valkoinen mies oli ihminen (homme) ja kansalainen (citoyen).” (Pekka Masonen, “Orjakapinan kauaskantoiset seuraukset”, Aamulehti 12.6.2008)

Orjien pitkään patoutunut viha purkautui lopulta kapinaksi, joka alkoi 21.8.1791. Vuosien taistelujen jälkeen orjavallankumous sai lopullisen voiton ranskalaisista joukoista 18. marraskuuta 1803 ja Haiti julistautui itsenäiseksi 1. tammikuuta 1804.  Kapinan mutkikkaista vaiheista, voitoista , tappioista ja ideologisista kytkennöistä sekä tukijoiden ja vastustajien vaihtumisista saa hyvä kuvan Pekka Masosen kirjoituksesta  “Orjakapinan kauskantoiset seuraukset”.  Myös Haitian Revolution (Wkipedia) on verrattain laaja ja perusteellinen.

Toussaint L’ouverture oli kapinan johtajia (Black Jacobins).  Hänen kohtalostaan tehty dokumentti löytyy kokonaisuudessaan YouTubesta: Toussaint L’ouverture and the Haitian Revolution(1/6), osa 2, osa 3, osa 4, osa 5 ja osa 6