4. joulukuuta

Valtiovarainministeriön valtaus 2009:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Tum7VPXYaWI&feature=related]

Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST) de Brasil eli  Brasilian maattomien maatyöläisten liike valtasi 11.8.2009 valtiovarainministeriön (Ministerio de Hacienda) rakennuksen puolustaakseen maareformin jatkumista Brasiliassa.

YuoTubesta löytyy myös suomeksi tekstitetty MST-agribisnes-monokulttuurit (osa 1 ja osa 2). Niissä Brasilian maattomien maatyöläisten liikkeen edustaja puhuu agribisneksestä, monokulttuuriviljelystä ja näiden seurauksista. Video sisältää lisäksi pätkiä monokulttuuriseminaarista, joka pidettiin Ruotsissa (Malmö) 17.-21.9. 2008 järjestetyn Euroopan sosiaalifoorumin yhteydessä.

Stora Enso ja MST

Stora Enso ja MST olivat syyskuussa 2009  näkyvästi esillä myös suomalaisissa tiedotusvälineissä. Kiistelyn kohteena on ollut Stora Enson Rio Grande do Sulin projekti Brasiliassa.

Tässä muutama vinkkin lisätietoihin: 

Maattomien ystävät ry:n blogissa on hyvä kooste syyskuisesta väittelystä ja myös kiistan aiemmista vaiheista. Maattomien ystävät on vuonna 2008 perustettu demokraattisten maaoikeuksien puolesta toimiva yhdistys.

Voima-lehden verkkoversion ( FiFi. ) artikkeli Stora Enso ja MST: Kuka on kuolemanvaarassa? kannattaa myös katsoa linkkeineen.

Ja vielä linkki YouTubeen Brigada Militar Agride Manifestantes em Porto Alegre : Viime vuonna Stora Enson bulvaaniyrityksen plantaasilla Etelä-Brasilian Tarumãssa osoitettiin mieltä. Protesti päättyi sotilaspoliisin rajuun hyökkäykseen, jossa haavoittui lähes sata maatyöläistä.