10. joulukuuta

DEEDS – NOT WORDS!

Kirjoittelu naisten poliittisista oikeuksista virisi Ranskan vallankumouksen aikana. Yhdysvalloissa kysymys naisten äänioikeudesta alkoi orjuudenvastaisen liikkeen yhteydessä ja pohjana oli ajatus yleisistä ihmisoikeuksista. Tätä on pidetty myös järjestäytyneen naisten äänioikeusliikkeen alkuna. Kansainvälisen muotonsa se sai vuonna 1902, jolloin perustettiin International Woman Suffrage Alliance. Liikkeen tunnetuin ja militantein haara olivat niin kutsutut suffragetit, jotka turvautuivat rajuihin keinoihin saadakseen asialleen julkisuutta: ikkunoiden särkeminen ja nälkälakot kuuluivat suffragettien keinovalikoimaan. Äänioikeuskamppailun dramaattisimmat hetket koettiin Derbyssa 1913, jolloin Emily Davison heittäytyi kuningas Yrjö V:n kilpahevosen, Anmerin, eteen laukkaradalle ja tallautui kuoliaaksi.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=TH_r6-JpO9Q&feature=related]

Pidempi kuvaus Derbyn tapahtumista: Emily Davison. Deeds – not words.

Suffragetti-liikkeen perustivat Emmeline Pankhurst ja hänen tyttärensä Christabel ja Sylvia. Vuonna 1913 järjestettiin mm. kuuluisa Trafalgar Squaren mielenosoitus.