24. joulukuuta

Kiitämme lukijoitamme ja toivotamme seesteistä vuotta 2010!

Aaton luukusta aukeaa musiikkia Nagisa Oshiman ohjaamaan elokuvaan Merry Christmas Mr. Lawrence (1983). Japanilaiseen toisen maailmansodan aikaiseen vankileiriiin sijoittuva elokuva on käsikirjoitettu Laurens van der Postin omaeläkerrallisten kirjojen perusteella.

Rooleissa ovat muun muassa David Bowie brittiupseerina ja Ryuichi Sakamoto japanilaisena vankileirin päällikköupseerina. Jälkimmäinen sävelsi myös elokuvan musiikin, josta tässä rauhallinen esimerkki:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=YwkuS9FlB7M]

Gregory Desilet on kirjoittanut elokuvasta esseen (englanniksi).

Sittemmin Sakamoto on ollut aktiivinen ennen kaikkea erilaisissa ympärisökysymyksissä.Vuden 2009 konserttikiertueen mainostettiin olevan “carbon free”. Jo aikaisemmin Sakamoto on käyttänyt muun muassa pientä tuulimyllyä ja aurinkopaneelia konserttikiertueidensa energialähteenä. Lisästietoja ja löytyy kotisivuilta.

Musiikillisesti äärimmäisen monipuolinen Sakamoto on soittanut monenlaisissa kokoonpanoissa, muun muassa vuonna 1978 perustetussa Yellow Magic Orchestrassa (YMO), joka on hiljattain esiintynyt uudestaan Post YMO nimiellä. Tässä sen jäsenet Haruomi Hosono, Yukihiro Takahashi ja Ryuichi Sakamoto sympaattisessa haastattelussa, jossa ei ole jälkeäkään rockuhosta ja itsetehostuksesta:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=UzXwYjL4DZ4]