Lama ja pula 1930-luvulla YLE radio 1:ssä

YLE RADIO 1
Viikot 14 – 16: keskiviikkoisin 7.4. – 21.4.2010 klo 11.00 – 11.40, toinen lähetys perjantaina klo 17.20. Pikauusinta ensimmäisen lähetyksen päivinä: Radio Puhe klo 21.03

LAMA JA PULA 1930-LUVULLA
Osa 1/3: Työ ja toimeentulo loppuu

1930-luvun kansainvälinen lama saavutti myös vuonna 1918 itsenäistyneen Suomen tasavallan. Maa- ja metsätalous kärsi, samoin teollisuus ja kauppa. Sosiaaliturvasta nykymitoissa ei voinut puhua; ihmiset joutuivat todellisiin vaikeuksiin työn loputtua.

Kolmiosaisen ohjelmasarjan ensimmäisessä ohjelmassa 1930-luvun laman vaikutuksiin paneudutaan teollisuuskaupunki Tampereen kautta. Mitä siellä laman alussa tapahtui, kun ihmisiltä loppui työ ja toimeentulo?

Asiantuntijoina ovat tutkija, valtiotieteen tohtori Matti Hannikainen, taloushistorian professori Riitta Hjerppe, tutkimusprofessori Olli Kangas ja tutkija, filosofian tohtori Jarmo Peltola.

Ohjelmasarjan on toimittanut Marja-Leena Tuisku.

Sarjan seuraavat jaksot:

Osa 2/3: Taloudellisia vaikeuksia
Ke 14.4. klo 11.00, toinen lähetys pe 16.4. klo 17.20
Perheet sinnittelivät laman kurimuksessa. Työtä ei ollut. Ruoasta ja muusta elämisen tarpeesta oli tiukkaa. Osa ihmisistä palasi takaisin maalle, kotiseudulleen. Kaikkia ihmisiä lama ei kuitenkaan kohdellut kovakouraisesti. Jotkut säilyttivät työpaikkansa. Asiantuntijoina taloushistorian professori Riitta Hjerppe ja tutkija, filosofian tohtori Jarmo Peltola. Lukijana Seppo Heikkinen.

Osa 3/3: Miten huonoista ajoista selvittiin?
Ke 21.4. klo 11.00, toinen lähetys pe 23.4. klo 17.20
Huono aika sentään loppui. Suomi nousi lamasta. Ohjelmassa kysytään, opittiinko 1930-luvun lamasta mitään. Entä mitä sanonta “laman pitkä varjo” merkitsi? Puheenaiheena on myös 1990-luvun alun lama. Mikä silloin oli sosiaaliturvan rooli ihmisten selviytymisessä? Miten 1990-luvun alun lama erosi 1930-luvun lamasta? Yhdistikö näitä kahta lamaa mikään? Myös meneillään oleva taantuma nousee esille. Asiantuntijoina ovat tutkija, valtiotieteen tohtori Matti Hannikainen, taloushistorian professori Riitta Hjerppe, tutkimusprofessori Olli Kangas ja tutkija, filosofian tohtori Jarmo Peltola.