3.1 Viitteidenhallinta

Viite on julkaisu tiivistetyssä muodossa, kun se sisältää tiedon tekijästä, nimestä, julkaisupaikasta ja ajasta. Verkkomaailmassa viitteen kautta pääsee yleensä käsiksi koko dokumenttiin, jos käyttöoikeudet ovat kunnossa.

Tiedonhakujen tulokset on tärkeää ottaa talteen myöhempää tutkimista varten. Voit koota viitteitä kansioihin työpöydälläsi tai listata niitä tekstitiedostoihin, mutta kätevintä on aloittaa jonkin viitteidenhallintaohjelman käyttö jo ensimmäistä opinnäytettä kirjoitettaessa.

Viitteidenhallintaohjelmaan voit rakentaa pienen tietokannan omista lähdeviitteistäsi. Sen kautta lähteisiin on helppo palata ja mikä parasta – tekstiviitteet ja lähdeluettelon voi tehdä automaattisesti!

HY kirjastot tarjoavat Refworks -nimisen verkkopohjaisen ohjelman, joka toimii Wordin kanssa. Jos käytät toista käyttöjärjestelmää tai tekstinkäsittelyohjelmaa, joku muu voi toimia paremmin. Tutki esimerkiksi Zoteroa, CiteULikea tai Mendeleytä.

 Wikipedian laaja vertailu viitteidenhallintaohjelmista

Refworks kirjaston kursseilla

Refworksin käyttö on esillä Humanistin tiedonhankinta -kurssin lopussa, jossa käymme läpi tunnusten tekemisen ja viitteiden siirtämisen tietokannoista. Kurssin opetus ja ilmoittautuminen löytyy Weboodista koodilla 99910.

Refworksista järjestetään myös omaa erillistä kurssia, jossa käydään läpi lisäksi tekstiviitteiden tekemistä tekstinkäsittelyohjelmassa. Refworks-kurssien opetus ja ilmoittautuminen löytyy Weboodista koodilla 98510.

Refworksin itseopiskelumateriaaleja 

Kirjaston opas RefWorksiin

Refworksin youtube-kanava – ohjevideoita käytön eri vaiheisiin (englanninkielinen)

Kun haluat löytää ohjeita valitsemasi viitteidenhallintaohjelman käyttöön, hae niitä ohjelman nimellä ja sanoilla tutorial tai user guide.