Sulautuva opetus 2010 -seminaarin pääpuheiden innoittamia ajatuksia

Neljäs Sulautuva opetus -seminaari on saatu päätökseen. Näin seminaarin järjestäjän kannalta katsottuna seminaari onnistui hyvin. Osallistujien määrä kasvoi taas kerran. Case-esiintyjien kanssa seminaariin osallistui melkein 200 henkilöä. Yleisluennossa kolkuteltiin jo Metsätalon salin 1 seinien rajoja. Pitääköhän ensi vuonna jo harkita seminaaripaikan vaihtoa? 

Pidin torstaiaamun yleisluennoista. Kuten yleensäkin, niin esitykset pistivät ajatukset liikkeelle. Tässä muutamia ajatuksia, joita mielessäni kävi Chuckin ja Janne puheiden aikana.

Pääpuhuja Chuck  Dziuban puhui heidän yliopistonsa blended learning tutkimuksista sekä siitä miten sulautuvalla opetuksella pitää olla yliopiston tuki. Erityisesti tämä viimeksi mainittu mietityttää minua. Pohdimme Chuckin kanssa myös muissa keskusteluissa, että ei riitä, että yksittäiset opettajat käyttävät sulautuvaa opetusta, vaan sulautuvan opetuksen pitää olla jo yliopiston opetuksen strategiassa.  Kiinnostavaa on se, että yliopistot ja korkeakoulut ovat yleensä huolissaan ulkoisesta kuvastaan, mutta harvemmin esittelysivuilla puhutaan siitä millä metodeilla opetusta annetaan. Esimerkiksi Helsingin yliopiston esittelyssä mainitaan opetuksen monipuolinen sisältö, kielet sekä opiskelijoiden käytössä olevat teknologiat. Toivoisin, että Helsingin yliopisto ottaisi opetuksen strategiseksi suunnaksi sulautuvan opetuksen. Tällä voidaan viestittää tuleville opiskelijoille, että  yliopisto-opetus on myös menetelmällisesti modernia. Toki massaluento-opetuskin on antoisaa, mutta siinäkin voidaan aivan mainiosti hyödyntää tietoverkkoa tiedon jakamisessa, verkko-opetusmenetelmiä sekä opiskelijoiden välistä vuorovaikutusta. Massaopetusta voidaan myös hyvin järjestää verkossa, kuten Piirtoheittimen esimerkki osoittaa.

Janne Matikainen puhui sosiaalisen mediasta yleensä sekä sen hyödyntämisestä sulautuvassa opetuksessa. Tässä asiassa meidän yliopistossamme asiat ovat hyvin, sillä meillä  jokaisen opettajan ja opiskelijan on mahdollista perustaa oma blogi tai wiki.  Sosiaalisen median välineet ovat oleellisesti mukana omassa opetuksessani. Käytän pääosin kurssien tiedotusalustana blogia, kuten myös tässä seminaarissa olemme tehneet. Pyrin myös siihen, että järjestämilläni kursseilla opiskelijat käyttävät blogeja. Torstai-iltapäivän case-sessioissa esitin esimerkkinä Yliopistopedagogiikka I -kurssia, jossa kaikki opiskelijat perustivat blogit ja julkaisivat (palauttivat) kaikki oppimistehtävänsä omassa blogissaan. Esitin kokemuksiani   tästä kurssista torstai-iltapäivällä. Hyvinä puolina on se, että kaikki kurssilaiset näkevät toistensa tuotokset sekä se, että opiskelijat saavat tuotoksiinsa täyden hallintaoikeuden. Aion käyttää tätä ideaa myöhemminkin höystettynä niin, että opiskelijat myös kommentoivat toistensa töitä blogeissa. Myös  Tutkijat verkoilla -kurssilla opiskelijat julkaisevat oppimispäiväkirjansa blogissaan. Tällä kurssilla myös vaadin muiden merkintöjen kommentointia. Juuri loppuneessa kurssissa keskustelu oli mukavan vilkasta.

Pääpuheiden synnyttämistä ajatuksista voisi tiivistää, että olemme tiedekunnassa ja yliopistolla oikeassa suunnassa, mutta paljon on vielä tehtävää 🙂

Odotan jo innolla ensi vuoden Sulautuva opetus -seminaaria. Käväisimme Sarin ja Liisan kanssa perjantain työpajojen jälkeen lounaalla. Ideoimme jo ensi vuoden seminaaria ja pohdimme sopivaa pääpuhujaa. Olisi mukava kuulla ehdotuksia myös seminaarin osallistujilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.