Kurssikerta 6: Järisyttävä

 

Toiseksi viimeisellä viikolla viikolla tutkin maanjäristyksiä ja interpolointia maailmalla sekä tutussa Kumpulassa! Interpolointi oli omatoimisesta tiedon keräämisestä Kumpula-Arabia akselilla koetun vaaran mukaan. Kuten Sampo Väätäjäkin huomasi, oli jäinen integraalimäki ehkä alueen vaarallisin paikka. Itse Kumpulassa asuvana, on kumma kuinka vuosi toisensa jälkeen mäki on miltein puolet vuodessa ei vaan kurjassa vaan myös oikeasti vaarallisessa kunnossa. Ei parane pahemmin juosta bussipysäkille vaikka olisi myöhästymässä! No, ei siitä sen enempää. Interpolointi oli melko helppo, mutta kuitenkin uusitaito, jota en aikaisemmin ollut tehnyt QGISissä. Alla tuotettu kartta.

Interpolimoitu turvallisuus Kumpul-Arabia akselilla

Johan jytisee…!

Seuraavaksi etsimme isoista dataseteistä mielenkiintoista tutkittavaa. Kuten moni muukin, valitisin tutkailla maanjäristyksiä maailmalla. Kumpulasta näitä ei nimittäin paljoa löytynyt. Hieman pyörittelemällä oli kartat jo aika helppo tuottaa tässä kohtaa. Tietysti suuren määrän dataa sisältävät setit tuovat aina omia haasteitaan sen käsittelyssä.

Yli 6,5 magnitudin maanjäristykset (1980-2023)
Yli 6,5 magnitudin maanjäristykset (2000-2023)
Yli 7 magnitudin maanjäristykset (2010-2023)

 

Toiseksi viimeinen viikko oli oikein mukava lopetus ennen viimeistä ”tulikoetta” ensi viikolla. Katsotaan mitä silloin saadaan aikaiseksi kun tekee itse alusta alkaen!

Lähteet:

Väätäjä, S. Kuudes kurssikerta (lainattu 23.2.2024 https://blogs.helsinki.fi/vsampo/)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *