Kurssikerta 2: QGIS hommissa

Täällä taas!

Toisella viikolla syvennyimme kartta projektioiden maailmaan QGISissä. Tehtäviä oli useampia mutta minulla oli aikaa vain näistä vain toiseen. Alempana tämän viikon oivalluksiani muistiinpanojeni pohjalta!

Analysoimalla eri koordinaattijärjestelmistä johtuvia alueellisia eroja kartalla on saatu useita suurijakin eroja esille. Prosessi on ensinnäkin osoittanut, miten erilaiset koordinaattijärjestelmät voivat aiheuttaa merkittäviä eroja maantieteellisten tietojen esittämisessä. Kun nämä vaihtelut ilmaistaan prosentteina, saadaan selville vääristymien tai poikkeamien laajuus eri alueilla.

Kun nämä erot visualisoidaan kartalla, käy ilmi, että tietyillä alueilla on selvempiä poikkeamia kuin muilla. Erilaisten luokittelujärjestelmien kokeilu paljasti vivahteita jakaumakuvioissa, mikä korostaa sopivien luokittelumenetelmien valinnan tärkeyttä, jotta dramaattisimmat erot saadaan korostettua tehokkaasti.

Värimaailman valinnalla oli keskeinen rooli näiden vaihteluiden korostamisessa. Käyttämällä vastakkaisia värejä harkitusti oli mahdollista suurentaa jyrkkiä eroja ja korostaa eroavaisuuksia, mikä lisäsi kartan viestinnällistä voimaa. Alla tekemäni kartta Mercatorin projektion ja TM35FIN projektion suhteiden eroavaisuuksista. Eroavaisuus on ilmaistu juurikin prosentuaalisena erona. Kuvan legenda ilmaisee erot mielestäni värin ”jyrkkyyden” mukaan. Legenda tosin voisi olla toisin päin järjestelty näin jälkeenpäin katsottuna.

Mercator projektion prosentuaalinen (%) suhde TM35FIN projektioon

Lisäksi havaitut alueelliset erot johtuvat lukuisista tekijöistä, kuten koordinaattijärjestelmien valinnasta, maantieteellisestä mittakaavasta ja karttaprojektioiden luontaisista vääristymistä. Nämä tekijät yhdessä vaikuttavat havaittuun alueelliseen heterogeenisuuteen ja valaisevat maantieteen, kartografian ja tietojen esittämisen monimutkaista vuorovaikutusta. Kaiken kaikkiaan tämä harjoitus korostaa, että koordinaattijärjestelmien ja luokittelumenetelmien valinnassa on noudatettava huolellista harkintaa, jotta maantieteellisiä ilmiöitä voidaan kuvata tarkasti.

Huomasin blogeja lukemalla, että olin tehnyt saman projektion kuin Miska Pihlajaniemi. Oli kiva nähdä että muitakin oli kiinnostanut sama asia, erityisesti varmasti kuuluisa Mercator. Muiden lemppari ja maantieteilijöiden inhokki, projektio on varmasti kaikista kuuluisin ja tutuin, joten ei ihme että en ollut ainoa. Pihlajaniemi oli valinnut hieman erillaisen värimaailman. Minun karttani näyttää luokkien väliset erot hieman jyrkemmin. Kummatkin kartat silti hyvät, lähinnä makuasia mistä tykkää!

Lähteet:

Pihlajaniemi, M. (2024) Toinen luento (31.1.2023, https://blogs.helsinki.fi/pmiska/2024/01/31/toinen-luento/)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *