TraST-tutkijayhteisö

kyskaavio

Kääntämisellä ja tulkkauksella on merkittävä rooli yhteiskunnassa. Käännös- ja tulkkaustoiminta on olennainen esimerkiksi kielipolitiikan ja kielellisten oikeuksien kannalta, ja käännökset vaikuttavat kirjoitetun kielen ja kirjallisuuden sekä yhteiskunnan kehitykseen. Käännöstieteellinen tutkimus tarjoaa tietoa kääntämisen ja tulkkauksen prosesseista, niiden tuloksista ja vaikutuksesta. Tutkimuksen avulla voidaan parantaa käännösten laatua ja näin edistää kulttuurivaihtoa ja kulttuurivientiä kansainvälisille markkinoille. Tutkijayhteisön tekemä teoreettinen tutkimus luo perustan soveltavassa tutkimuksessa hyödynnettävien teoreettisten mallien ja tutkimusmenetelmien kehittämiselle. Käännöstiedettä tarvitaan myös varmistamaan korkealaatuisen kääntäjänkoulutuksen jatkuminen.

Terminologinen ja monikielinen tutkimus edistävät kääntäjien tarvitsemien työkalujen, kuten termipankkien ja tietokoneavusteisen kääntämisen sovellusten, kehittämistä. Soveltava terminologian tutkimus puolestaan hyödyttää myös tutkimuksen kohteena olevaa tieteenalaa, koska se selkeyttää kyseisen alan käsitejärjestelmiä ja terminologiaa.
Käännöstieteen ja terminologian tutkimuskysymykset nousevat monilta yhteiskunnan aloilta. Tämän vuoksi tutkijat hyödyntävät myös muiden tieteenalojen tutkimusta ja menetelmiä etsiessään vastauksia kysymyksiinsä sekä tekevät tieteenalojen rajat ylittävää yhteistyötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *