Viikko 4 – Afrikka työn alla + tulvia Suomessa

Tietojen yhdisteleminen eri lähteistä ja niiden järkevä esittäminen ovat oleellisia taitoja kartta- ja paikkatietoaineistoja käsitellessä.

Ensin tarkoituksena oli harjoitella ulkopuolisten datalähteiden liittämistä olemassaoleviin tasoihin. Tässä esimerkkinä Afrikan kartta, johon on yhdistetty Excel-tiedostosta tietoja internetin saavutettavuudesta.

Kuva 1. Kartta internetin saavutettavuudesta Afrikassa vuonna 2020.

Toisessa esimerkissä tarkasteltiin öljynporausalueita, ja niiden yhteyttä erilaisiin tapahtumiin, kuten alueilla esiintyneisiin konflikteihin ja konfliktien laajuuksiin, timanttikaivosten ja öljykenttien löytämisvuosiin ja niiden tuottavuuslukuihin.

Itse tehtävän suorittaminen onnistui tällä viikolla huomattavasti edellisen viikon tehtäviä helpommin. Koska en päässyt luennoille pariin viikkoon, on MacBookin pienellä näytöllä työskentely ollut välillä haastavaa. Kaikki QGIS:n ominaisuudet eivät myöskään löydy samoista paikoista, tai näytä samalle, tai tunnu ihan toimivankaan samalla tavalla kuin ohjeissa, niin tämän viikon tehtävien onnistumiset tuntuivat hyviltä. 

Kuva 2. Tässä kohtaa työskentelyä olo oli melko helpottunut.

Varsinainen tehtävä liittyi tällä kertaa tulvimisalueisiin Suomessa. Jokialueille laskettiin tulvaindeksi valuma-alueen keskivirtaaman ja keskiylivirtaaman avulla. Kartta indeksistä on alla (kuva 3).

Kuva 3. Kartta Suomen tulvaindekseistä.

Toinen kartta liittyi samaan teemaan, eli valuma-alueiden järvisyyteen. Kuva 4 näyttää tehtävää varten laaditun kartan.

Kuva 4. Järvisyysaste Suomen valuma-alueilla.

Lähteet: Paarlahti, A. 2023. Geoinformatiikka 1- kurssin materiaalit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *