Vielä mukana!

 

Kolamas kurssikerta lähti mukavasti käyntiin ja jotain oli selkeästi muuttunut joko omassa asenteessa tai ainakin aivojen väsymystilassa, sillä tällä kertaa kurssin aikana ei ollut tuskaisaa maailmanlopun oloa! Voin jopa sanoa ymmärtäneeni ja pysyneeni perässä koko kurssikerran! Väitän tosin sen vaikuttaneen, että pöllin jonkun toisen paikan luokasta (heheh) jolloin näin koko ajan taululle.

Kurssin alussa kikkailimme Afrikan parissa. Opimme liittämään saman nimisiä kohteita yhteen keventääksemme tietokantaa ja eri tietokantojen tuomista QGIS-ohjelmistoon. Samalla havaitsimme Afrikan timanttikaivosten, öljylöydösten ja konfliktien välillä selkeän yhteyden. Siellä missä kaivetaan tai porataan on usein myös konflikti!

Tarkoituksenamme on täällä omassa blogissa pohtia ja analysoida  kuinka hyödyntää tietokantaan tallennettujen tietojen, kuten konfliktien tapahtumavuosien, timanttikaivosten ja öljykenttien löytämis- ja  kaivausten aloitusvuosien ja internetin käyttäjien lukumäärän. Kuten Alex sanoi, esimerkiksi internetin käyttäjien lukumäärän avulla voidaan tarkastella valtion kehittyneisyyttä.

Kuva 1. Tulvaindeksi ja järvisyys prosentti Suomen vesistöissä. Järvisyys palkin pituus kuvaa alueen järvisyys astetta.

Toinen tehtvämme olikin tehdä kartta Suomen tulvaindeksistä.  Saaga olikin löytänyt linkin Ympäristö.fi sivustolle, missä kerrotaan tulvista ja niiden esiintymisestä suomessa melko laajasti. Kuten kartasata näkyy (Kuva 1.) suurimmat tulva alueet sijoittuvat länteen ja rannikko suomeen. Kartasta voidaan myös havaita, että alueilla joilla on suuri tulvaindeksi on järvisyys aste pieni. Vastaavasti alueilla joilla on korkea järvisyys aste on tulvaindeksi pieni. Rami blogissaan ilmaisi asian mielestäni napsäkästi! Korkeus erot alueilla joissa tulvii ovat hyvin pieniä verrattuna alueisiin joissa tulvaindeksi on pieni.

Tästä kerrasta jäi mukava fiilis ja todella toivon että fiilis pysyisi samana lopuillakin kerroilla!!

Lähteet:

Alex Neumanen, 29.01 Vettä ja metallimusiikkia

Vettä ja metallimusiikkia

Rami Heikkilä, 08.02 Kolmas kerta…

Kolmas kerta…

Saaga Laapotti, 30.01 Kovaa hermojen koettelua

Kovaa hermojen koettelua

 

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Tulviin_varautuminen/Olenko_tulvariskialueella/Tulvien_esiintyminen?f=Lapin_ELYkeskus&f=Lapin_ELYkeskus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *