Vitkuttelua vitkuttelun päälle

Kun oikein muistelen miltä kurssikerran aikana tuntui on päälimmäisenä muistona epätoivo, joka oli noussut esiin jo aijempina kertoina. Tämä epätoivo myös piti päänsä pinnalla kurssin loppuun saakkaa. Haluaisin pitää gissistä ja osata käyttä sitä, mutta tässä kohtaa väitän olevan parempi heittää hanskat tiskiin ja luopua kaikista gis haaveista. Minua ei selkeästi ole luotu tähän hommaan ja motivaation ylläpito on joksenkin haastavaa, kun iso osa kurssikerroista päätyi vessassa itkuun stressin ja ahdistuksen takia.

Viidennellä kurssikerralla opettelimme puskurialueiden tekoa. Sitä voi hyvin käyttää esimerkiksi etäisyyksien ja saavutettavuuden kuvaamiseen ja analyysien tekemisessä se on varsin oivallinen työkalu. Tutkimme kurssikerralla varsinkin Malmin ja Helsinki-Vantaa lentokentän läheisiä alueita. Bufferoinnilla ja plugineista löytyvää Spatial query -lisäosaa käyttämällä saatiin selville kuinka monta asukasta asuu yhden ja kahden kilometrin säteellä Malmin lentokentän kiitoradan pahimmalla melualueelle. Itse sain tulokseksi seuraavanlaisia lukuja: yhden kilometrin säteellä asuu 8 707 asukasta, ja 2 km:n säteellä 56 935 asukasta.

Käytimme bufferointia myös selvittämään melualueella asuvien asukkaiden määrää ja taajamissa asuvien ihmisten määriä esimerkiksi kouluikäisten ja työikäisten suhteen. Tehtävien teko eteni melko hitaasti ja niiden suorittamisen kannalta tärkeiden toimintojen löytäminen oli ajoittain haastavaa sillä en vieläkään ollut päässyt jyvälle qgissin käytöstä.

Toisessa tehtävässä perehdyin aineistoihin, joista monen muun asian ohella löytyi tietoja pääkaupunkiseudun rakennusten saunoista ja uima-altaista, niiden määristä ja jakautumisesta alueittain. Sain seuraavat tulokset:

855 talosta löytyy uima-allas pääkaupunkiseudulla. Näistä taloista omakotitaloja on 345, paritaloja 158, rivitaloja 113 ja kerrostaloja 181. Yhteensä 12170 ihmisellä on käytössään uima-allas ja lähes 22000:ssa pääkaupunkiseutulaisessa talossa on sauna.

Kartta jonka tein on mystisesti kadonnut joten sitä minulla ei ole esittää.

Kristaa kompaten ja Lauran kuvista hieman piristyneenä jätän tämän blogi postauksen tähän. “Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä”

 

Lähteet:

Krista Nyfors

Henkilökohtainen suorittaminen

Laura Ahola

Kun flunssa pilaa kaiken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *