Kun saat kaiken tehtyä ajallaan, mutta et jaksa tehdä blogi postausta

Tämä kurssikerta oli poikkeuksellisen mukava!

Kurssikerran aikana tutustuimme paikkatiedon keräämiseen Epicollect5-sovelluksen avulla. Puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla voidaan kerätä paikkatietoa eri kohteista. Pääsimme kurssikerran aluksi ulkoilemaan ja keräämään aineistoa Kumpulan lähiympäristöstä. Aineiston keräämisen jälkeen kurssilaisten keräämä aineisto tuotiin QGIS ohjelmaan, jossa sitä on mahdollista tarkastella lähemmin. Koska saamamme paikkatieto ei ollut koko tutkittavan alueen kattavaa, täytyi meidän interpoloida aineistoa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ”tyhjät” alueet täytettiin käyttäen hyödyksi lähimpien paikannettujen sijaintien saamia arvoja ja ominaisuuksia. Alla ainoiston avulla tehty kartta (kuva1).

 

Kuva1. Turvallisuuden tunteen kokemukset Kumpulassa ja sen lähialueilla.

 

Itsenäiseksi tehtäväksi meille annettiin kolmen hasardikartan luominen. Kaksi karttaa päätin omistaa tulivuorille ja maanjäristyksille ja kolmannen meteoriittien törmäys kohdille. Tulivuoria ja maanjäristyksiä  (Kuva2 ja kuva3) katsoin koko maapallon alueelta kun taas meteorien kohdalla tarkastelin Afrikaan osuneita meteoriitteja (kuva4). Kuvassa 3 voi hyvin nähdä kuinka tulivuoret sijoittuvat maanjäristys alueille. Mutta kuten Kirsi blogissaan oli maininnut olisi kartta informatiivisempi jos kartalla esitettäisiin myös litosfäärilaattojen rajat.

Kuva2. Kilpi- ja kerrostulivuorien esiintyminen.

 

Kuva3. Maanjäristys alueet ja tulivuorten sijainti maapallolla. Kartasta voidaan huomata kuinka tulivuoret sijoittuvat pääosin maanjäristys alueille.

 

 

Kuva4. Meteoriittien törmäyskohdat Afrikan amantereella.

Tämä kurssikerta oli oikeasti miellyttävä! Pysyin kärryillä mitä tehdään jonka ansiosta sain kartat vaivatta tehtyä. Olin jotenkin mystisesti viikon aikana sisäistänyt kuinka bufferointi tehdään vaikka se tuotti edellisellä viikolla päänvaivaa ja kyyneliä. Pakko kyllä myöntää, että tällä kerralla ei hirveästi uutta opittu joka voi olla syynä siihen miksi sain tunnin asiat sisäistettyä ongelmitta. Mutta otetaan voitot voittoina!! Pientä paniikkia aiheutti tunin lopussa ilmoitus, että seuraavalle kerralle ei kannata tulla paikalle jos ei ole valmistautunut…

 

Lähteet:

Kirsi Ylinen

Tulivuoria ja järistyksiä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *