Kategoriat
_______

Kurssikerta 6 – Itsenäisiä karttoja tulivuorista ja maanjäristyksistä

 

Kuudennella kurssikerralla oltiin syvällä itse tekemisessä, sillä aineistotkin kerättiin itse. Ei haitannut herätä vähän normaalia aikaisemmin osallistumaan vaihteeksi keskiviikon opetusryhmään, koska kurssikerta aloitettiin pienellä ulkoilulla. Oli siistiä saada huomata, miten helppoa se asiallisen datan keruu onkaan. Paikalla ryhmässä oli tavallista enemmän porukkaa ja kun kaikkien data yhdistettiin, saatiin aikaan ihan asiallinen kartta Helsingin alueen koetusta turvallisuudesta ja viihtyisyydestä. Tietoarvoltaan eihän se vielä ole pätevä, koska otos oli loppujen lopuksi kuitenkin pieni. Olisi mahtavaa saada käsiinsä aivan tuore kunnolla kerätty laaja aineisto ja kunnian olla ensimmäinen, joka siitä tekee kartan. Aina saa haaveilla, mutta luulen että todellisuudessa olisi sen verran mutkia matkassa, että saa olla jonkin verran päättäväinen ja kärsivällinen sekä taitaa QGIS melko hyvin saadakseen kartan valmiiksi.

Kurssikerran varsinainen opetusosuus kattoi lähinnä vain interpoloinnin opettelun. Sen jälkeen päästiinkin sitten tekemään itsenäisesti karttoja omavalintaisista muuttujista. Aihealueena maanjäristykset, tulivuoret ja meteoriittien putoamispaikat ja niistä olisi tavoitteena tehdä kolme opetuskäyttöön soveltuvaa karttaa.

Kiinnostuin heti maanjäristyksistä ja tulivuorista. Niistä voisi tehdä yhden yhteisen kartan osoittamaan niiden ylesiä esiintymisalueita ja sitten kummastakin oman kartan vähän selkeyttämään niiden esiintymisen todellista yleisyyttä. Aina ei opetuksessa tällasia ilmiöitä esille tuotaessa tarkenneta sitä, miten ne esiintymisalueillaan vaikuttavat ihmisten arkeen.

USGS-sivuilta sai kätevästi ladattua valmiin csv-tiedoston maanjäristysten tiedoista. Latasin tiedot yli viiden magnitudin järistyksistä viimeisen kymmen vuoden sekä viimeisen kuukauden ajalta. Viisi magnitudia sen takia, että sitä pienemmät järistukset ovat hyvin pieniä todella yleisiä. Jos olisin ladannut kaikki järistykset, olisi dataa ollut liikaa.

QGISsiin datan tuomisen kanssa minulla oli ensin hieman ongelmia koordinaattien kanssa. Ongelma kuitenkin ratkesi varmistamalla, että projektiot täsmäävät. Kartalle (Kuva 1) visualisoin eri suuruiset järistykset eri suuruisilla ympyröillä ja laitoin uusimmat järjestykset eri värillä. Kartasta tuli aika kiva vaikka itse sanonkin. Kuten usein maanjäristyskartoissa, Japani ja Filippiinit ovat kokonaan piilossa järistysmerkkien alla. Muutin merkkien läpinäkyvyyttä, mutta alueella on niin paljon järistyksiä, että merkkien tulisi olla lähes näkymättömiä, jotta taustakartta näkyisi.

Legendaa tehdessäni huomasin, ettei mittakaava pidä läheskään paikkansa. Jätin sen saman tien vaan kokonaan pois.

Kuva 1. Yli viiden magnitudin järjistykset maapallolla viimeisen kymmen vuoden sekä kuukauden aikana.

 

Seuraavaa karttaa varten kävin lataamassa NOAA:n sivuilta tiedot kaikista tulivuorista kautta aikojen ja kolmatta karttaa varten myös tiedot viimeisen 57 vuoden aikana purkautuneista tulivuorista.

Käytin pohjana ensimmäistä karttaa, mutta laitoin kaikki maanjäristykset samanlaisiksi. Siihen päälle liitin tiedot kaikista tulivuorista pieninä symboleina. Kartan (Kuva 2) tarkoitus olisi esittää maanjärisysten ja tulivuorten yhteisiä sijainteja ja sillä voisi myös opettaa litorfäärilaattojen saumoja. Kaikissa litosfäärilaattojen saumakohdissa ei kuitenkaan ole paljoa maanjäristyksiä ja tulivuoria, minkä voi huomata, jos vertaa karttaa mannerlaattoihin (Kuva 3). Ne olisi voinut ehkä lisätä kartalle.

Kuva 2. Tulivuorten ja maanjäristysten sijainnit maapallolla.

Kuva 3. Litosfäärilaattojen saumat.

Kolmannelle kartalle (Kuva 4) laitoin kaikkien tulivuorien päälle eri värillä vuonna 1964 tai sen jälkeen purkautuneet tulivuoret. Tulivuoria on niin montaa eri tyyppiä ja olisin niitä ehkä voinut jotenkin eritellä tai jättää joitain kartalta kokonaan pois. Antti on blogissaan esittänyt kartalle vain kerrostulivuoret ja vain kilpitulivuoret. Kartat ovat selkeitä. Minun karttani ei loppujen lopuksi kauhean selkeä ole, koska pidin liian kunnianhimoisesti kiinni blogini ja kartoille suunnittelemastani värimaailmasta.

Kuva 4. Kaikki ja viimeisen 57 vuoden aikana purkautuneet tulivuoret maapallolla.

Tämä kurssikerta oli oikeastaan aika mukava, kun sai vähän omaa vapautta karttojen tekemiseen. Olisin voinut saman tien jotain vähän haastavampiakin karttoja tehdä.

Tähän loppuun vielä annan kunniamaininnan Martalle, koska hän teki tosi hienot kartat tältä kurssikerralta.

Sitaatit:

”Se, mikä tiedossa voitetaan, kartan rumuudessa hävitään”, Arttu Paarlahti 24.2.2021 klo 10.45

 

Viittaukset:

Antti Paakkarin blogi: https://blogs.helsinki.fi/anttipaa/ (viitattu 29.3.)

Martta Huttusen blogi: https://blogs.helsinki.fi/humartta/ (viitattu 29.3.)

 

Datan lähteet:

maanjäristykset: https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/

tulivuoret: https://www.ngNdc.noaa.gov/hazel/view/hazards/volcano/loc-search

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *