Kategoriat
_______

Kurssikerta 7 – Omia karttoja hinnalla millä hyvänsä

Viimeisen kurssikerran agenda oli simppeli ja helpommin sanottu kuin tehty: Tee itse kartta alusta lähtien. Ettei opiskelija vahingossakaan pääsisi helpolla, tulisi kartan olla jostain kurssilla käsittelemättömästä aiheesta ja sisältää vähintään kahta muuttujaa, joihin datan pitäisi olla itse haettua. Haaste tuntui sopivalta ja innostavalta, mutta kyllä niitä kompastuskiviä lopulta matkalle sattui. Lopputulos syntyi kaikesta huolimatta.

 

Minulle ei mitään aihetta kartalle suoraan tullut mieleen, joten menin vain seikkailemaan Tilastokeskuksen StatFin-tietokantaan. Sieltä löytyi vaikka ja mitä ja löysin itseni lopulta tutun ja turvalliseen aiheen nimittäin maatalouden ääreltä. Latailin sieltä muutaman taulukon eri tuloista ja menoista sun muista, sillä minua kiinnosti se, miltä nämä näyttäisivät kartalla. Tieto oli kunnittain, joten päätin tehdä koropleettikartan niiden pohjalle. Taustakarttaa ja vektorimuotoista pohja-aineistoa Suomen kunnista kävin lataamassa Paitulista ja Maanmittauslaitoselta.

Tässä kohtaa olin vielä toivoa täynnä ja ajattelin muuttujien visualisoimisen koropleettikartalle käyvän helposti. Sitten todellisuus iski.

Aluksi kävi ilmi, että StatFinistä lataamassani taulukossa oli rivit ja sarakkeet väärin päin. Niiden kääntäminen onnistui kuitenkin vielä helposti. Yrittäessäni liittää taulukkoa QGISsiin kaikki ääkköset muuttuivat epämääräisiksi. Tällaista ongelmaa ei mielestäni ole ennen ilmennyt ja olin hieman hämmentynyt. Tämä piti jotenkin korjata, sillä aineistossa ei ollut id-tunnuksia tai mitään Suomen kunnille, joten liittämiseen pitäisi käyttää kuntien nimiä. Ratkaisuksi päädyin korvaamaan ääkköset aakkosilla sekä kunta-aineistosta että tuomastani taulukkoaineistosta. Tässä kohtaa tuli ensimmäinen takapotku. QGISistä en löytänyt samanlaista korvaa-toimintoa kuin mitä exelissä on, joten minun piti manuaalisesti käydä kaikki päälle kolmesataa Suomen kuntaa läpi ja vaihtaa äät aaksi ja ööt ooksi yksi kerrallaan. Tämä oli kuitenkin pientä verrattuna siihen, mitä oli edessä…

Saatuani viimein liitettyä StatFin-aineiston Suomen kunta-aineistoon tuli aika visualisoida jokin muuttuja koropleettikartaksi. Yksikään liittämistäni muuttujista ei kuitenkaan ilmestynyt graduated-valikkoon vaan sieltä löytyi ainoastaan kunta-aineiston muttujat. Mistään ymmärtämättä mitään layerin ominaisuuksia tutkiessani minulle syntyi käsitys, että vaikka liitetyt muuttujat ovat onnistuneesti siirtyneet attribuuttitaulukkoon, niiden tieto, vaikka numeromuotoista onkin, on jotenkin vääränlaista, eikä sitä pystytä käsittelemään. Hädän hetkellä turvauduin perinteisesti muiden blogeihin. Maija ja Liisa olivat myös hakeneet dataa StatFinistä, muttei heillä vastaavaa ongelmaa ilmennyt. Minun piti siis itse keksiä jotain.

Siinä epätoivoisesti räpläillessäni älysin, että graduated-visualisointitavan sijaan catecorized-toiminto toimii. Tämä tekee joka ikisestä arvosta oman luokkansa ja vie ne koropleettikartalle. Tämä oli tietynlainen helpotus, sillä pystyin nyt visualisoimaan jotenkin edes lisäämäni muuttujat. Luokkia tulisi nyt sen päälle kolmesataa, mikä näyttäisi legendassa hieman epäedulliselta, joten päätin siihen ottaa mukaan vain pienimmän ja isoimman arvon.

Helpotuksen huokaus ei kuitenkaan kestänyt pitkään, sillä vaikka kategorioihin sai hienon väriliukuman, arvot eivät olleet ihan järjestyksessä. Numerot olivat menneet vähän kuin aakkosjärjestykseen, sillä siellä oli sekaisin kolme- neljä- ja viisinumeroiset luvut riippuen vain siitä, mitä numeroita niissä on ensinnä. Vaikuttaa siis siltä, ettei QGIS tunnista lisäämäni taulukon arvoja numeroiksi. Mielenkiintoista. Nyt ymmärsin, miten vähän ohjelmasta tiedän, kun en ymmärrä miten se ei näe numeroita numeroina.

Toivottomana lähdin sitten harrastamaan kaikenlaista manuaalista kikkailua layereilla ja valinnoilla, että sain arvot jotenkin järjestykseen. Siihen meni aikaa, mutten enää tässä kohtaa suostunut luovuttamaan ja aloittamaan alusta ehkä toimivimmilla aineistoilla.

Ensimmäinen kartta (Kuva 1) syntyi verotilinpäätökseen tilastoiduista maatalousmaan arvoista. Tämä on maantieteellisesti ihan mielenkiintoinen ilmiö, sillä kartalla näkee selvästi maan arvon laskevan pohjoisemmas mennessä. Satunnaisia kuntia erottuu ympäristöstä ja yksi kokonainen käsivarsi puuttuu. Tästä syytän manuaalisessa räpläilyssä syntyneitä pikkuvirheitä. Kartta tekee kuitenkin järkeä, mikä tarkoittaa, että jossain olen onnistunut. Legendaa tehdessäni älysin, ettei minulla ole hajuakaan, mitä yksikköä arvot ovat. Todennäköisesti euroa per hehtaari, mutta en sitä lopulliseen legendaan kuitenkaan uskaltanut laittaa.

Kuva 1. Maatalousmaan arvo Suomen kunnissa

Toiseen karttaan (Kuva 2) päätin tehdä pohjan samalla tapaa toisesta ”muuttujasta” (eivätpä ne vissiin muuttujia ole, kun eivät sisällä numeroarvoja) ja liittää jonkin toisen muuttujan kuntatietokannasta päälle diagrammeiksi. Päädyin maatalouden nettovarallisuuteen ja kuntien taajamaprosenttiin, sillä näillä saattaisi olla jotain korrelaatiota. Diagrammeja varten pääsin käyttämään vähän field calculatoria, sillä tehdäkseni ympyrädiagrammit tarvittiin taajamaprosenttien vastineeksi haja-asutusprosentti. Tässä onnistuin ja olen siitä turhan ylpeä, koska field calculatoria en ennen ollut lukenut mukaan toimintoihin, joita olisin oppinut kurssilla käyttämään. Valmiilla kartalla ei näyttäisi olevan mitään yhteistä taajamaosuuden ja maatalouden nettovarallisuuden välillä. Legendasta jätin tyhmyyksissäni taas yksiköt pois.

Kuva 2. Maatalouden nettovarallisuus kunnissa suhteessa kuntien taajamaprosenttiin.

 

Tähän kurssikertaan upposi todella paljon aikaa ja hieman harmittaa, etteivät kartat loppujen lopuksi edes kovin hyvin onnistuneet. Olisi varmaan ajoissa pitänyt yrittää uudelleen jollain muulla aineistolla. En silti voi sanoa, ettenkö olisi yrittänyt, joten ihan ylpeästi nyt kuitenkin karttani tänne julkaisen.

 

 

Viittaukset:

Maija Jalosen blogi: https://blogs.helsinki.fi/mmjalone/ (viitattu 29.3.)

Liisa Ahokkaan blogi: https://blogs.helsinki.fi/ahokliis/2021/03/07/vika7-kurssikerta/ (viitattu 29.3.)

 

Aineistojen lähteet:

Maanmittauslaitos: https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta

Paituli: https://paituli.csc.fi/download.html

Tilastokeskus: http://www.stat.fi/tup/statfin/index.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.