Categories
Kartat

Qgis-ohjelmiston perusteet ja ensimmäisten karttojen tuottaminen

Olen odottanut tätä kurssia jo opintojen alusta lähtien. Pääsen viimein opettelemaan uuden ohjelmiston käyttöä, jota tulen luultavasti tarvitsemaan myöhemmin opiskelujen aikana ja lopulta työelämässä. Olin kuitenkin ensimmäisen luennon poissaolevana, joten opettelin Qgis-ohjelmiston perusteet Moodlesta löytyneiden ohjeiden avulla. Olen aiemmin tehnyt karttoja ocad-ohjelmalla, joten uuden ohjelmiston perusteet eivät olleet haastavia omaksua.

Ensimmäinen harjoitustyö (Kuva 1) oli todella opettavainen ensimmäinen karttatyö. Tuodessani vektoritiedostoja ohjelmistoon olin hämmästynyt kuinka paljon informaatiota karttatasot sisältävät parhaimmillaan ja kuinka helppoa niitä on muokata ja informaatiota käsitellä. Lisäksi ohjelmistossa olevat lukemattomat karttaprojektiot ja niiden käyttäminen on todella yksinkertaista.

Kuva 1 Pohjois-Euroopan suhteelliset typpipäästöt valtioittain.

Ominaisuustaulukon (attribute table) muokkaamisen hallitseminen on varmasti hyödyllistä tulevaisuudessa. Typpipäästöjen osuuden laskeminen vaikutti monimutkaiselta, mutta prosessia jäsentäessä toimintaketju vaikutti loogiselta, joten luulen, että osaan tehdä toimenpiteen myös jatkossa.

Ensimmäinen ongelma ohjelmiston kanssa syntyi, kun poistin valtiot, joiden tiedoissa ei mainittu typpipäästöjä pois tasolta. Käytin turhaa aikaa valtioiden säilyttämiseen kartalla, kunnes keksin, että avaan valtioiden tason uudestaan muiden tasojen alle. Tämä johtui poissaolostani luennolla.

Tulostusikkuna on tähän mennessä yksi parhaista Qgis:in ominaisuuksista verrattuna esimerkiksi aikaisemmin käyttämääni ocad-ohjelmistoon verrattuna. Ikkunassa on monia aikaa säästäviä ominaisuuksia, kuten mittakaavan sekä kartan legendan automaattinen luominen.

Rajapinnan käyttäminen

Olen aiemmin käyttänyt WMS-rajapintaa (web map service) suunnistuskarttojen teossa, jolloin olen saanut Suomen peruskartan ladattua suoraan internetistä kartan pohja-aineistoksi. Yritin käyttää kyseistä rajapintaa liittääkseni tilastokeskuksen aineiston suoraan internetistä tasoksi karttaani. Huomasin kuitenkin, että wms-rajapinnan kautta ladatut aineistot sisältävät pelkän karttatason eikä ollenkaan ominaisuustietoja, joita olisi teemakartan teossa tarvinnut. Harjoitusohjeissa sijaitsevan rajapinnan osoitteen pääte oli kuitenkin wfs, jota vastaavan tason lisäystoiminto löytyi Qgis:stä. Veeti Sihvolan blogikirjoitus valaisee kyseistä toimenpidettä vieläkin tarkemmin.  Wfs-osoitteen mukana löytyi aineisto, jonka mukana olivat Suomen kuntien väestötiedot. Ominaisuustaulukosta löytyi jopa valmiiksi prosenttiosuudet eri ikäluokkien ja sukupuolten osuudesta kunnittain. Päätin laatia koropleettikartan 0–14-vuotiaiden osuudesta kunnittain (Kuva 2), mikä onnistui todella sujuvasti, vain luokkarajoja ja värejä täytyi hieman muokata.

Kuva 2 0-14-vuotiaiden osuus kunnittain (% väestöstä)

Päätin kuvata osuuksia sinisellä värillä. Valkoisella värillä on kuvattu kunnat, joissa prosenttiosuus on alle 10 prosenttia, eli kunnissa on vähiten 0–14-vuotiaita suhteutettuna muuhun väestöön. Mitä suurempi osuus on sitä, tummemmaksi väri muuttuu. Mielestäni värivalinta on onnistunut ja karttaa voi tulkita ymmärrettävästi. Kartasta erottuvat tummempina alueina Oulun ympäristö sekä Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueet. Lisäksi Jyväskylän seutu erottuu kartassa alueena, jossa 0–14-vuotiaita on paljon. Vaaleita alueita eli alueita, joissa 0–14-vuotiaita on alle 10 prosenttia sijaitsee länsi-Lapissa, Kainuussa sekä Päijät-Hämeessä. Pohjanmaalla ja etenkin Oulun seudulla lapsien määrää nostaa nuoret asukkaat ja vanhoillislestadiolainen herätysliike. (Valtavaara, 2018). Kuntia, joissa lapsimäärä on alhainen yhdistävät vähäinen työpaikkojen sekä palvelujen määrä, mikä herättäisi kuntien kiinnostavuutta nuorissa ihmisissä.

Lähdeluettelo

Sihvola, V (25. tammikuu 2021) Ensimmäinen viikko https://blogs.helsinki.fi/veetisih/2021/01/25/ensimmainen-viikko/

Valtavaara, M. (3. maaliskuu 2018). Oulussa tehdään vauvoja pohjoismaisittainkin ylivertaiseen tahtiin – ”Iso perhe on mahdollinen ihan toisella tapaa kuin Helsingissä”. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005589563.html

 

2 replies on “Qgis-ohjelmiston perusteet ja ensimmäisten karttojen tuottaminen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *