Kurssikerta 2

Toisella kurssikerralla harjoittelimme teemakarttojen tekemistä MapInfolla. Ensimmäisellä kurssikerralla loimme yhden teeman karttoja, tämän kerran tarkoitus oli oppia tekemään teemakartta, käyttäen kahta eri teemaa päällekkäin. Kävimme tunnilla läpi MapInfon eri karttatyyppejä; pylväs-, ja ympyrädiagrammeja, graduated-teemakarttoja, tiheyskarttoja jne.  Alku tuntui tahmealta mutta omaa karttaa tehdessä (uusiksi monta kertaa heh), alkoi olla jo mestari teemakarttojen tekijä.

Tehtävänämme oli siis luoda teemakartta käyttäen kahta eri teemaa päällekkäin. Tehtävänannossa käskettiin käyttämään mielikuvitusta – sitä minulla ei nähtävästi ole – sillä teemojen keksiminen ei luonnistunut minulta lainkaan ja tein kartan uudelleen myöhemmin. Mielestäni valmiista aineistosta ei löytynyt sopivia teemoja, jotka olisivat tuottaneet hyvän kartan. Löysin kuitenkin lopulta kaksi teemaa joiden välistä korrelaatiota voi tarkastella kuvasta 1.

Kuva 1. Pirkanmaan väestöntiheys ja eläkeläisten osuus esitettynä kunnittain

 

Kartta (kuva 1.) kuvaa Pirkanmaan väestöntiheyttä pisteillä ja eläkkeellä olevien prosentuaalista osuutta turkoosin eri sävyillä. Väestöntiheys on suurinta maakunnan keskellä sijaitsevissa kunnissa: Tampereella, Nokialla, Lempäälässä ja Pirkkalassa. Eläkkeellä olevat ovat väestöön suhteutettuna sijoittuneet juuri päinvastaisesti maakunnan reunoille. Väestöntiheyden ja eläkkeellä olevien välillä on siis negatiivinen korrelaatio. Eläkkeellä olevat luultavasti asuvat maakunnan reunoilla omakotitaloissa väljästi, kun taas kunnissa joissa väestöntiheys on suuri, asutaan tiiviimmin ja siellä sijaitsee suurimmat kaupungit, jotka ovat etenkin nuorten keskuudessa suosittua aluetta asua. Omaa karttaa Sari Aroalhon kurssikerta 2 karttaan verratessa voi huomata, että tiheimmin asutuilla alueilla myös työpaikkojen määrä on suuri. Tiheimmin asutuilla alueilla siis sijaitsee työpaikat ja nuorempi työikäinen väestö.

Kartan toteutukseen olisin voinut panostaa enemmän, kartasta unohtui otsikko, joka on aika oleellinen osa kartan visuaalisuutta. Pisteet olivat mielestäni selkeä tapa esittää väestöntiheyttä kartalla, ja kartta näyttikin hyvältä ennen kuin tallensin sen. Tallentaessa kartan png-tiedostoksi tiheimmät pisteet muuttuivat epäselväksi sotkuksi. Erot luokkien välillä näkyvät edelleen aika hyvin, mutta legendalta on vaikea lukea, minkälainen muoto kuuluu mihinkin luokkaan, sillä pisteet näyttävät eriltä legendassa ja kartalla.

-Tuuli

Aroalho, S. Kahden teeman käyttö samassa kartassa, kurssikerta 2. https://blogs.helsinki.fi/aroalho/2017/01/29/kahden-teeman-kaytto-samassa-kartassa-kurssikerta-2/ luettu 9.2.2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *