Ensimmäinen kosketus MapInfoon

Ensimmäinen kurssikerta lähti käyntiin Artun luennolla koskien uudenlaista karttojen luomista. Perehdyimme rasteri ja vektori muotoisiin karttoihin. Teimme itse teemakartan valmiiden tiedostojen pohjalta. Käytimme jaetun materiaalin käsittelyyn MapInfo Professional- ohjelmaa.

Alkuun ohjelma tuntuu hieman kankealta. Vaikealta tuntuu kaikkien komentojen löytäminen teemakarttaa varten. Itse päätin tarkastella teemakartassani maahanmuuttoa kunnittain. Tilasto on vuodelta 2015. Ohjelmassa näppärää on valmis legenda. Isoja kokonaisuuksia saa näppärästi tehtyä, mutta uuden ohjelman kanssa työskentely on ainakin allekirjoittaneelle hankalaa.

Teemakarttaa tarkastellessa huomaan, että maahanmuutto keskittyy eniten suuriin kaupunkeihin. Maahanmuutto keskittyy melko tasaisesti ympäri Suomea. Etelä-Savossa/ Pohjois-Pohjanmaalla, ja Lapin läänissä on kuitenkin suurempia alueita, joissa maahanmuutto on melko vähäistä. Luultavimmin maahanmuuttajat keskittyvät alueille jossa työllistyminen on mahdollista. Sen takia hyvin hiljaiset alueet eivät ole maahanmuuttajien “ykkös kohteita”. Myös vastaanottokeskusten sijainti vaikuttaa tilastoihin. Kuntien politiikka siis näkyy myös kartalla.

-Tuulianna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *