Äspeeäsässää

Alla hieman ajatuksiani SPSS:n käytöstä ja oikeastaan koko tilasto-osion suorittamisesta:

Fsd:n aineistojen selailu oli mielenkiintoista, siellä oli vaikka mitä! Sopivan aineiston ja sitä kautta tutkimuskysymyksen löytyminen oli yllättävän nopea prosessi – palaset loksahtivat vahingossa nopeasti kohdalleen. Aineiston lataaminen itselle analyysiä varten oli sekin varsin jouhevaa, mutta sitten alkoikin varsinainen koetinkivi, kun piti ottaa lusikka kauniiseen käteen ja avata SPSS…

Aloitimme SPSS:n käytön katsomalla hiukan aikaa opetusvideota, mutta totesimme nopeasti fsd:n KvantiMot-sivuston kaikkein hyödyllisimmäksi opetellessamme SPSS:n käyttöä. Sivustolla oli kädestä pitäen selitetty askeleet tietyille toiminnoille ja ne todella olivat avuksi. Pääsimme ensimmäisellä tilastopuurtamiskerralla jo pitkälle, onnistumisia tuli ainakin muuttujan arvojen uudelleenkoodauksessa ja summamuuttujan luomisessa (joka oli sinänsä helppoa, mutta joka edellytti ensin puuttuvien arvojen määritystä). Varsinainen tilastotieteen osaaminen oli vielä tässä vaiheessa kuitenkin kaikilla selvästi talviteloilla ja lähestyimme aineistoa tilastollisesti väärillä analyyseillä. Ilmankos tulokset olivat jokseenkin surkeita…

Työpajassa homma sitten kirkastui ja sain assarin avustuksella aikaan jo melko järkevän ja ymmärrettävän taulukon. Opin myös uudelleenluokittelemaan muuttujia. Kurkkasin uudelleen tilastotieteen prujuun ja koin suoranaisen valaistumisen  tilastollisen analyysin ja tutkimustuloksemme suhteen (joo, SPSS antaa lukuja, mutta niillä ei tee mitään, jos niitä ei osaa tulkita…).  Mutta, mikä parasta, näytti siltä, että hypoteesimme piti paikkansa ja se voitiin jättää voimaan! 🙂

Siivosin taulukon vielä Excelissä nätiksi ja piirsin myös muutaman kaavion siellä. Jos on ylimääräistä aikaa, ehkä opettelen piirtämään noita samoja kaavioita myös SPSS:llä.

 

Mitä tästä osiosta opin?

  • SPSS:n käyttöä, huomasin, että aloin päästä jo hieman sen logiikkaan sisään
  • Hyödyntämään fsd:n opetusmateriaaleja
  • Fsd:n aineistopankin käyttöä
  • Ymmärtämään paremmin ristiintaulukointia ja khii-toiseen-testin sisältöä

Palkitsevaa 🙂

One thought on “Äspeeäsässää”

  1. Hienoa Meri-Tuuli! 🙂 Nyt taitaa onnistua kommentointikin jo. 🙂 Edistystä, edistystä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *