Toinen kurssikerta (perjantai 28.1.2022)

Hommat jatkuu!

Toisella kurssikerralla teemana oli projektiot ja niiden ominaisuudet. Tunti eteni samalla kaavalla, eli opettajajohtoisesti. Se osoittautui taas kerran hyväksi tavaksi oppia, sillä tunnilla käytetty attribuuttitaulukko oli vielä hieman pimennossa. Kuitenkin positiivista oli, että edellisen tunnin opit kuitenkin auttoivat tekemistä, ja tietyt toiminnot olivat tuttuja.

Tunnilta päälimmäiseksi jäi mieleen projektioiden vääristymät, ja kuinka suuria erot oikeasti voivat olla. Olin (kuten varmasti kaikki muutkin) tietoinen vääristymistä, mutta niiden visualisointi auttoi ymmärtämään asiaa syvällisemmin. Pidin myös siitä, että QGIS:ssä oli todella paljon eri projektioita, ja löysinkin itseni selailemassa listaa ajankuluksi.

Yhteiskunnalle ja globaalille maailmalle on äärimmäisen tärkeää, että ihmiset ovat tietoisia projektioista. Projektiot vaikuttavat ihmisen maailmankuvaan, oli se tietoista tai ei. Siksi uskonkin, että kartan laatijoilla on velvollisuus kertoa ja valistaa vääristymistä.

Vertailua taulukossa

Aloitimme tunnin tutkimalla eri projektioita mittatyökalun avulla. Päädyin valitsemaan entuudestaan pari tuttua projektiota, ja pari vierasta. Pinta-ala on otettu Suomen ”päälaelta”, ja pituus noin Vaasan korkeudelta idästä länteen. Päätin myös jättää ellipsoidin pois taulukosta, koska lukuarvot pysyivät samoina. Elida Peuhu huomasi saman myös blogissaan: ”Ellipsoidin pituus ja pinta-ala ovat aina sama jokaisen projektion kohdalla.”

(Taulukko 1: valmis taulukko tuloksista)

Taulukosta ponnahtaa esille ensimmäiseksi pinta-alan ero Mercatorin projektiossa. Verrattuna Suomessa käyettyyn projektioon (TM35FIN) ero on todella suuri. Tämä johtunee siitä, että Mercatorin projektiossa mittasuhteet väärentyvät mitä kauemmas mennään päiväntasaajalta – senpä takia Grönlanti on projektiossa samaa kokoluokkaa Afrikan mantereen kanssa.

Tämän kurssikerran suoritusteho oli hieman kehno, sillä tunnilla moottori ei vain syystä tai toisesta pärähtänyt käyntiin: tämähän siis heijastuu myös blogitekstin sisällössä. MUTTA, aina ei voi voittaa ja the only way is up!

 

Lähteet:

Peuhu, Elida: Geoinformatiikan menetelmät, 2022. https://blogs.helsinki.fi/elida/ (Luettu ja käytetty 8.2.2022)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *