Viimeinen kurssikerta (4.3.2021)

Kaikki loppuu aikanaan

Viimeinen kurssikerta tuli yllättävän nopeasti. Aika vierii, kun on kivaa!

Ennen kurssikertaa tehtävänämme oli etsiä aineistoa oman kartan tekemiseen. Minulla oli hieman hankaluuksia keksiä aineistoa, mutta halusin sen kuitenkin sijaitsevan Pohjois-Amerikassa. Muiden ideoiden kalastelun jälkeen (shoutout Heikki aka Hessu!), päädyin tutkimaan Yhdysvaltojen NBA pelaajia. Kaivoin internetin hienosta maailmasta tämän hetkisten NBA pelaajien synnyinosavaltiot. Yhdysvaltojen kartan nappasin taas naturalearth.comista.

Tietojen käsittely esitettävään muotoon ei ollut vaikeaa – toiminnot olivat tuttuja edellisiltä kurssikerroilta. Jotain on siis opittu! (Pientä ponnistelua oli havaittavaissa, mutta se nyt taitaa kuulua GIS:sin maailmaan 🙂 ). Olin jo visualisoimassa viimeistä tuotosta, kun muistin, että tiedot kannattaa aina suhteuttaa väkilukuun – absoluuttiset luvut saattavat olla harhaanjohtavia. Tein siis muutaman manööverin, ja suhteutin luvut Yhdysvaltojen asukaslukuun. Voilà ja valmista tuli!

Jos olisin visualisoinut absoluuttiset luvut, niin eniten NBA pelaajia olisi tullut Kaliforniasta ja Texasista (huom! suurimmat asukasluvut), mutta suhteutettuna eniten tulikin District of Columbiasta (D.C.). Pitää siis olla tarkkana, kun käsittelee väestöön liittyviä muuttujia.

Alla on valmis kartta (D.C. zoomattuna)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *