Bonustehtävät

Holamotor! Tässä kurssin viralliset bonustehtävät (opiskelijoiden keksimät). Ne eivät kasvata kurssin läpipääsyyn vaadittavien tehtävien määrää, joten tarjolla on aivan ilmaisia pisteitä läpipääsyä/arvosanaa nostamaan! Tehtävät tosin ovat tarkoituksella hieman haastavampia kuin kurssin muut tehtävät.

Puuttuvat bonustehtäväehdotukset olivat sellaisia, joista parhaillaan oli tulossa tehtävä (html/css), joten eivät kelvanneet sorry!

Ratkaisuehdotuksia voi lähettää sähköpostitse minulle 23.10. mennessä otsikolla “Työväline-bonus”. Älä laita sähköpostiin liitetiedostoja, vaan kaikki vastaukset viestin tekstisisällöksi ja tarvittaessa linkkejä. Ratkaisuyritelmiä voi myös kommentoida tuonne alle niin saa apua!

[bonus-javascript] Ihan hauska eikä liian haastava, mutta kuitenkin kaikilla tavoin BONUS, olisi sellainen tehtävä jossa tehdään jonkunnäköinen simppeli javascript scripti omalle kotisivulle, vaikkapa joku kuvaan scriptattu onclick pomppuikkuna. (Rase-)

Tarkemmin: lisää sivuillesi haluamasi pieni apuominaisuus JavaScriptillä toteutettuna. Plussaa jos ominaisuus on jollain lailla hyödyllinen, eli siitä seuraa sivulle parempi käyttöliittymä.

Hyödyllisiä (muttei välttämättä pieniä) ominaisuuksia pohdittavaksi:

 • Nykyiselle sivulle vievien linkkien korostus, eli sama mikä tehtävässä [css-nav] tehtiin manuaalisesti ja 3-vaiheisesti css:llä.
 • Taulukon rivin korostus, kun hiiren kursori on rivin kohdalla (helpottaa rivin lukemista).
 • Kuvien, joissa on linkki isompaan versioon samasta kuvasta “lightboxaus”, eli kuvan näyttäminen nykyisen sivun päällä. Tähän on valmiita JavaScript-kirjastoja.
 • Ulkopuoliselle sivulle vievien linkkien merkkaaminen/korostaminen.
 • Automaattisesti generoitu sisällysluettelo. Tuntuu helpolta muttei olekaan!

[bonus-yle-dl] Yks hyvä bonustehtävä vois olla se et saa yle-dl:n toimimaan laitoksen palvelimella, toisaalta tuo lienee vähän turhan haastava useimmille ei vielä niin paljon linuxia käyttäneille. (Jarmo)

http://www.cs.helsinki.fi/u/jarmoiso/yle-dl.html

[bonus-users.cs] Kirjaudu kotikoneella users.cs.helsinki.fi-palvelimelle, jossa esim php toimii. Palvelimelle voi kirjautua vain cs.helsinki.fi:n kautta eli ts ensin pitää ottaa yhteys vaikka melkkiin. (Henna)

Lisäksi: tee users-palvelimelle testi-php tai shell-skripti, joka toimii internetin kautta. Esim. seuraava:

#!/bin/bash

echo "Content-Type: text/plain"
echo
echo "MORO MORO!"

Oma www-sivu pystytetään users-palvelimelle komennolla wanna-htdocs. Lisäksi pitää taas säätää tiedosto-oikeuksia.

[bonus-irc] Tuomaksen mainiosta kaksiosaisesta tehtävästä muokkasin seuraavan hupipläjäyksen. Tässä ei ole kauheasti tolkkua jos et irkkaa :)

1) Tee (kotikoneen) .bash_aliases -tiedostoon alias iiärcee, joka 1) ottaa laitokselle (shell.cs.helsinki.fi) ssh-yhteyden ja ajaa suoraan komennon “screen -dr” ja 2) pystyttää samalla automaattisen paja-apinan vaatiman ssh-putken. ssh-komento vaatii parametrin “-t”, jotta se suostuu avaamaan screenin “pseudo-tty”:lle (ks. man ssh).

2) Tämä suorastaan huutaa vastakappaletta laitoksen päähän! Lisää koneelle, jossa irk-skriinisi on päällä (shell.cs.helsinki.fi) cron-rivi, joka käynnistää irk-skriinin automaattisesti jos se ei ole päällä! Screen-komento vaatii hieman taikaoptioita, jotta se suostuu käynnistymään päättömänä, eli cronin käynnistämänä.

Tässä voi oikaista: cron osaa @reboot -aikamääreen, joka suoritetaan uudelleenkäynnistyksen ohessa. Tällöin irk-skriini varmasti ei ole päällä, ja silloin se kannattaa käynnistää.

2 Responses to Bonustehtävät

 1. Jarmo says:

  Pari kommenttia, Kiva salapoliisitehtävä keksia osoite, mihin tehdyt tehtävät lähetetän :D , en huomannut, että osoite lukisi suoraan missään.

  Muuten, laitoin melkokattavan ohjeen spostilla, linkitä joko siihen, tai kopioi paloja siitä.

  Lyhykäisyydessä toi yle-dl idis on seuraava: hommaa json kirjasto, muuta filut linkittää siihen, ja muuta asennuskohde. Helppoa?

 2. Sampumon says:

  Hahaa, huomasit että spostin löytäminen on osa tehtävää :) Mut laitoin tuohon yllekin lyhyet ohjeet. Kiitos ohjeista!

Leave a Reply