Innostus, prosessointikyky ja digitaalisen maailman tuntemus – opiskelijoiden vahvuuksia työmarkkinoilla

Ace Consulting on vuonna 2008 perustettu yritys, joka tarjoaa yrityksille opintojen loppuvaiheessa olevia tai vastavalmistuneita opiskelijoita vaativiin projektitehtäviin. ACE on tähän mennessä tarjonnut lähes 40 opiskelijalle mahdollisuuden kehittyä projektiosaajana, konsulttina ja yrittäjänä. Yrityksen perustajiin kuuluva Tommi Laivuori kävi toukokuussa urapalveluissa ja keskustelimme konsultoinnista, urataidoista sekä opiskelijoiden vahvuuksista työelämässä.

”Opiskelijoilla on työmarkkinoilla kolme valttia, joilla voi kompensoida puutteita substanssiosaamisessa, urakehityksessä ja kokemuksessa. Ensinnäkin opiskelijat ovat innostuneita uusista jutuista eivätkä ole urautuneita vanhoihin toimintamalleihin tai ajattelutapoihin. Innostuksella on taipumus levitä organisaatiossa ja ravistella yrityksiä hyvällä tavalla.

Toiseksi asiakkaat ovat todenneet, että opiskelijoilla on erinomainen asioiden prosessointikyky. Ja kolmas vahvuus on digitaalisen maailman ymmärrys. Nuoret ovat paremmin sisällä digitaalisessa ympäristössä ja siten tuovat uutta näkemystä yritysten käyttöön.”WP_20150811_005

Laivuori tietää mistä puhuu, sillä hän oli käynnistämässä jo opiskeluaikanaan opiskelijoille suunnattua rekrytointiyritystä.

”Aloitin vuonna 2000 opinnot silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa pääaineena tuotantotalous. Halusin yhdistää matemaattista osaamista toiseen minua kiinnostavaan alaan eli psykologiaan. Siten päädyin opiskelemaan työpsykologiaa. Opintojen ohessa tein normaaleja opiskelijalle sopivia töitä mm. McDonaldsissa ja HP:lla. Tilanne kuitenkin muuttui 2004, kun tutulla tuli tarve saada nuoria konsultteja vaikka yrityksessä oli rekrytointikielto. Syntyi ajatus perustaa yritys, jonka kautta yritykset ja opiskelijat kohtaisivat. Idea kantoi ja yritys lähti kehittymään hyvin.”

Valmistuttuaan 2006 Laivuori päätti jatkaa konsulttiprojekteissa mutta nyt oman yrityksen kautta.

”ACE:n toiminnan ydin on auttaa sekä yrityksiä että opiskelijoita. Autamme yrityksiä löytämään hyviä nuoria kykyjä tekemään projektiluonteisia tehtäviä, jotka eivät ole liian helppoja eivätkä toisaalta liian vaikeita vastavalmistuneelle. Monille yrityksille toimimme myös trainee-partnerina. Autamme ohjauksen järjestämisessä, joka yleensä on se eniten yrityksen resursseja vaativa tehtävä. Lisäksi rakennamme yhteistyötä yliopiston suuntaan. Hyvät asiakasprojektit ovat käyntikortti yritykselle, kun se haluaa markkinoida itseään opiskelijoille. Opiskelijat taas saavat meiltä työkokemusta, projektiosaamista sekä sparrausta konsultin tehtäviin.”

ACE:n toimintamalliin kuuluvat mentorit, jollaisina toimivat kokeneet liike-elämän asiantuntijat.

”Riippuen projektista ja sen vaatimuksista, mentorit antavat opiskelijoille neuvoja miten asiakkuudet toimivat, mitä kannattaa tehdä ja miten rakentaa uraa. Käytännössä annamme ohjausta ja sparrausta nuorille sekä konsultin että yrittäjän työhön. Mentoreilla on myös tärkeä rooli yrityksen toiminnan kannalta sillä mentoreiden verkostot ovat poikineet opiskelijoille mielenkiintoisia työmahdollisuuksia.”

Selkeimmät puutteet opiskelijoilla on oman työn johtamisessa.

”Projektit itsessään ovat oppimisprosesseja joissa opitaan tekemällä. Opinnoissaan opiskelijat eivät useinkaan joudu samalla tavalla pohtimaan budjettia, aikataulua tai tavoitteellisuutta kuin työelämään siirryttäessä. ACE tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden kehittyä näillä osa-alueilla jo opiskeluaikana.”

Entä miltä työmarkkinat näyttäytyvät ACE:n kaltaisen konsulttiyrityksen näkökulmasta?:

”Palkkatyön määrä on vähentynyt siinä missä yrittäminen on lisääntynyt. Työmarkkinat ovat polarisoitumassa siten, että on niitä jotka vastentahtoisesti työllistävät itsensä ja sitten on tällaiset supertemp-markkinat, joilla toimivat he jotka nimenomaan etsivät mielenkiintoisia projektitehtäviä vakiintuneiden työsuhteiden sijaan.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *