”Vaatteet on mun aatteet” ja muita ajatuksia työhaastatteluun pukeutumisesta

Aina aika aikoin meiltä kysytään neuvoja siitä, miten työhaastatteluun pitäisi pukeutua. Pitääkö ylioppilaspuku kaivaa naftaliinista tai käyttää pienet tulovirrat kaupasta hankittuun jakkupukuun? Onko työhaastattelu kuin roolileikki, jonne pukeudutaan kuin näyttämölle? Onko vaatteilla väliä?

Nämä kyselyt nousivat mieleeni, kun opiskelijavaihdon parissa työskentelevä kollega toi Japanin tuliaisina meille paikallisen yliopiston urapalveluiden esitteen, jossa on 18 sivua erilaisia pukeutumisvinkkejä ja nähtävästi myös erilaisia alennuskuponkeja paidoista, puvuista, vöistä, solmioista, kengistä, käsilaukuista ja salkuista. Jos en tietäisi, että esite on tuotu yliopistosta, olettaisin sen olevan kaupan kuvasto. Joskin länsimaisilla kirjaimilla kanteen kirjattu ”recruit suit” viittaa nimenomaan työnhakutilanteisiin.

japani_nainen

Mutta mikä merkitys vaatteilla rekrytointilanteessa on? Ulkoasua korostavissa lähestymistavassa todetaan aina, että ensivaikutelma on syntynyt huolitellun tai ei niin huolitellun ulkoasun myötä jo aikaa ennen kuin yhtäkään sanaa on sanottu ääneen. Vaatteiden lisäksi hakijan tulisi huolehtia siitä, että hänellä on siisti kampaus, maltillinen ehostus ja vain hillitty tuoksu.

Värillä on väliä?

Hakijoille saatetaan antaa myös hyvinkin tarkkoja vinkkejä vaatteiden väreistä. Punainen on ehdottomasti pannassa, koska se kuulemma viestii hankalaa persoonallisuutta tai poliittista sitoutumista. Ihan pahimmassa tapauksessa punainen väri voi kuulemma ihan oikeasti nostaa sykettä, ja jos tilanne on jo valmiiksi jännittävä, niin tämän väärän värivalinnan myötä syke voi siis nousta jo vaarallisen korkeaksi. Myöskään vaalenapunaista ei voi suositella. Se on liian lälly ja vanhanaikainen. Valkoinen on mitäänsanomaton ja harmaaseen pukeutunut on tietty kuin varpunen.

Väreillä voi myös viestiä erilaisia, itselle tai alalle sopivia asioita. Vihreä kertoo empatiasta, keltainen älykkyydestä, oranssi ilmentää luovuutta, ruskea turvallisuutta ja turkoosi terveyttä. Muuten hyvä, mutta todennäköisempää kuin se, että saat viestisi perille, on se, että haastattelija ei ole koskaan kuullutkaan näistä värien piilomerkityksistä.

Yhtä mieltä värejä korostavissa artikkeleissa ollaan siitä, että ihan varman päälle pukeutuja valitsee päälleen mustaa tai sinistä. Näin japanilaisessakin esitteessä, jossa jokaisella mallilla – niin naisella kuin miehelläkin – on musta tai hyvin tumman harmaa puku ja valkoinen paita. Asua täydentää kiiltävät kengät, tyylikkäät käsilaukut ja miehillä hillityt solmiot.

japani_mies

Minä versus työympäristö

Mitään eksakteja neuvoja työhaastatteluun pukeutumisesta on hyvin hankala antaa, mutta perusperiaatteet ovat selkeät.

• Pukeutumisen tulisi kuvata sinua ja persoonallisuuttasi

Ja silti oman persoonallisuuden ilmentämistä voi joutua lieventämään. Voi olla, että manga-asu ilmentää sinua paremmin kuin yksikään toinen tyyli, mutta yhtä mahdollista on se, että rekrytoivan esimiehen voi tällöin olla hyvin vaikea nähdä sinua laboratoriossaan valkoiseen takkiin ja hiukset peittävään myssyyn sonnustautuneena.

• olosi on vaatteissa varma

Sinulla tulisi olla varma ja hyvä olo asussasi niin, ettei sinun tarvitse haastattelussa kiemurrella liian pieneksi jääneessä paidan kauluksessa tai kiskoa alemmaksi hametta, joka osoittautuikin hieman liian lyhyeksi. Kaulakorun, kellon tai hihojen räplääminen voi lievittää hermostuneisuutta, mutta samalla viedä sekä oman että haastattelijan huomion epäolennaisuuksiin.

• yhteys ympäristöön

Työhaastattelussa olet hakemassa paikkaa yhteisössä, jossa on jo valmiit normit ja tavat – myös pukeutumisen suhteen. Jossain paikoissa pukeutuminen on hyvinkin pitkään noudatellut tiettyä, usein aika formaalia kaavaa ja hakijan tulisi tätä koodia noudattaa. Toisaalla taas pukeutuminen on vapaampaa ja hakijankaan ei siis tarvitse sonnustautua tummaan pukuun edes haastattelutilanteessa.

Mitä sinä olet pohtinut työhaastatteluvaatteita valitessa?

1 thought on “”Vaatteet on mun aatteet” ja muita ajatuksia työhaastatteluun pukeutumisesta

1. Olen miettinyt omaa asemaani; en saisi näyttää huolitellummalta kuin haastattelijani. Siksi suosin kerrospukeutumista: voin vielä nappasta pois turhan korean korun tai jättää jakun tuolille.