Geoinformatiikan menetelmät 1, 2023 – Kurssi alkoi

Kurssikerta 17.1.2023

Blogikirjoitukseni venyi ja ensimmäisestä kurssikerrasta on aikaa jo melkein kaksi viikkoa.

Blogiini jaan kurssiin liittyviä tehtäviä, oivalluksia ja muita kurssin aiheista mieleen pompahtavia asioita.

Opiskelen maantiedettä sivuaineena, ja olen suoritanut vain jonkin verran maantieteen kursseja tähän mennessä. Kurssilla on käytössä QGIS-ohjelmisto, joka on minulle täysin uusi ohjelmisto.

Ensimmäisellä kurssikerralla kävimme läpi QGIS:in perusominaisuuksien hallitsemista. Paneuduin ohjelmiston työkalujen käyttöön, aineistojen lataamiseen ja niiden soveltamiseen, sekä karttojen ulkoasun muokkaamiseen ja viimeistelyyn. Huokahduin helpotuksesta, kun tajusin kuinka helppoa jotkin asiat ovat tuoda QGIS:sissä esiin kartassa verrattuna aikasemmin käyttämääni CorelDraw -ohjelmaan. Aikaisemmin loin karttoja CorelDraw -ohjelmassa, jossa minun piti esimerkiksi manuaalisesti mittaa mittakaava ja piirtää mittakaava-kuvio karttaan. QGIS:issä voin vain painaa mittakaava-työkalua ja ohjelma piirtää minulle mittakaavakuvion automaattisesti. Tämä tietenkin edellyttää sen, että aineistossa on tietoa kartan etäisyyksistä.

Teimme tällä kurssikerralla kartan Itämereen päätyvistä typpipäästöistä valtioittain. Kirjoitan tätä blogia tällä hetkellä omalta tietokoneeltani, eikä minulla ole karttaa tässä tallennettuna. P. Matero (2023) kertoo blogitekstissään joutuneensa tekemään tämän kartan uudestaan, koska se ei ollut jostain syystä tallentunut hänen koneelle.  Itse kuitenkin muistelisin, että olen tallentanut sen yliopiston tietokoneelle. Seuraavalla kurssikerralla tulenkin muokkaamaan blogitekstiäni ja liittämään tähän kuvan tekemästäni kartasta.

 

Lähteet:

Matero, P. Geoinformatiikan menetelmiä harjoittelemassa- kurssiblogi, viitattu 30.1.2023 https://blogs.helsinki.fi/matero/2023/01/20/kurssin-ensimmainen-viikko/

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *