Projektioiden vääristymiä – Kurssikerta 2

Toisella kurssikerralla perehdyin eri karttaprojektioihin ja niiden vääristymiin.

Olen vapaa-ajalla omaksi huvikseni vertaillut eri valtioiden pinta-aloja The True Size -verkkosivustolla. Sivulla pystyy valita eri valtioita ja liikuttaa niitä kartalla, jossa on pohjana Mercatorin projektio.

Kuva 1: Kongon Demokraattinen Tasavalta Suomen päällä. Lähde: https://www.thetruesize.com/

Mercatorin projektio vääristää pinta-aloja. Päiväntasaajalle tultaessa pinta-alat pienenevät ja napoihin mentäessä suurenevat. Kuvasta 1 havaitaan miltä Kongon Demokraattinen Tasavalta näyttäisi Mercatorin projektiossa, mikäli sen sijainti olisi Suomen päällä. Kongon Demokraattinen Tasavalta Suomen sijainnissa näyttää paljon suuremmalta, kuin sen oikeassa sijainnissa, joka on päiväntasaajan alueella.

 

Tunnilla mittasin Suomen pohjoisosista alueen, jonka pinta-ala vaihteli suuresti riippuen sitä, mitä projektiota käytetään.

Kuva 2: taulukko pinta-alan eroista eri projektiota käyttäen

 

Kuvasta 2 havaitaan, että Mercatorissa Suomen pohjoisosia mitatessa pinta-ala näyttää suurelta. Mittaamani alue oli Mercatorin projektiota käytettäessä 35 032 neliökilometriä, kun taas Robinsonin projektiossa 6028 neliökilometriä.

Kurssikerran tunnilla saimme tehtäväksi vertailla projektioiden vaikutusta Suomen kartalla. Loin tästä kaksi karttaa käyttäen eri projektioita. Pohja-aineistona käytin ETRS89-TM35FIN:in pinta-aloja.

Kuva 3: Aluevääristymä Mercator- ja ETRS89-TM35FIN -projektioiden välillä.

Kuvasta 3 nähdään, että Mercatorin projektiossa aluevääristymä kasvaa Suomen pohjoisosiin mentäessä. Vääristymät  ovat suuria: Lapissa vääristymäkerroin on jopa 8,24.

 

Kuva 4: Aluevääristymä Plate Carree- ja ETRS89-TM35FIN -projektioiden välillä.

 

Kuvasta 4 nähdään, että myös Plate Carree -projektiossa aluevääristymä kasvaa pohjoiseen mentäessä. Vääristymät eivät kuitenkaan ole yhtä suuria kuin Mercatorin projektiossa. Plate Carreessa korkein arvo (2,873) saavutetaan Suomen Pohjoisosissa.

 

Karttojen tekeminen oli aluksi suhteellisen helppoa, kun luennoitsija ohjasi kartan teossa. Huomasin kuitenkin heti, että olin ihan solmussa kun täytyi alkaa tekemään legendaa, mittakaavaa ja pohjosinuolta. Olin täysin unohtanut, että QGIS:issä täytyy tehdä “New Print Layout”, kun alkaa viimeistelemään karttaa. QGIS:in käytössä on niin paljon uutta, että jotkut yksinkertaiset asiat pääsevät unohtumaan. No, tekemällä oppii ja eiköhän tämän kurssin lopussa meikäläinen ole ihan hyvä tämän ohjelmiston kanssa 🙂

Lähteet:

The True Size.  Haettu 30.1.2023 osoitteesta https://www.thetruesize.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *