Kurssikerta 4

Tällä kertaa kävimme läpi pisteaineistojen ja ruudukoiden käsittelyä QGIS:issä.

Tehtävään kuului tietokantojen yhdistämistä ja niiden käsittelemistä siten, että saadaan tarkasteltua pääkaupunkiseudulta tiettyä teemaa. Loimme ruudukkoaineistoa QGIS:illä.

Valitsin teemaksi ruotsinkielisten osuuden pääkaupunkiseudulla (kuva 1)

Kuva 1. Ruotsinkielisten osuus pääkaupunkiseudulla

Kuva 1 jäi vähän vajaaksi, sillä en kerennyt kurssikerran tunnilla tekemään sitä loppuun asti. Kuvan väriteemaa olisi voinut parantaa. Siitä puuttuu myös legenda, pohjoisnuoli ja mittakaava.

Kuvassa kuitenkin on Kauniaista lukuunottamatta Ruotsinkielisten osuus pääkaupunkiseudulla (Kauniaisesta ei ollut dataa) . Mitä tummempi sävy sinistä, sitä enemmän ruotsinkielisiä on alueella. Alueet ovat yhden neliökilometrin muotoisia.

Tunnin aikana tarkastelin tietokannasta myös vieraskielisten osuuksia pääkaupunkiseudulla. Ennakkoluuloni osuivat jotakuinkin oikeaksi: Itä-Helsingissä on paljon vieraskielisiä ja Helsingin kantakaupungissa taas vieraskielisten osuus on alhainen. Yllätyksekseni Vantaalla vieraskielisten osuus oli pääkaupunkiseudun suurin.

Laurialan Aleksi sanoo blogissaan ruutuaineistosta seuraavasti: Kun kysytään: ”onko absoluuttisia arvoja järkevä esittää ruutuaineistolla?” niin mielestäni näin voidaan tehdä, jos ruudukon ruudut ovat samankokoisia keskenään. Tällöin ruutujen sisällä olevia muuttujia, esimerkiksi absoluuttisia asukaslukuja voidaan esittää uskottavasti eri värisävyin, jos halutaan nähdä, missä sijaitsee enemmän tai vähemmän asukkaita.

Olen samaa mieltä Aleksin kanssa tästä asiasta. Absoluuttisten arvojen mitta toimii tietyjen aineistojen esittämisessä. Kuitenkin jossain aineistossa täytyy tehdä päätös absoluuttisten ja suhteellisten arvojen välillä. Esimerkiksi omassa kartassani (kuva 1), ruotsinkielisten määrää esittäessä olisi ollut suotavaa käyttää suhteellisia arvoja. Tällöin saadaan tietää ruotsinkielisten osuus alueen väestöstä. Absoluuttisten arvojen ollessa käytössä alueet joilla asuu enemmän ihmisiä, on luonnollisesti myös enemmän ruotsinkielisiä.

Lähteet: 

Lauriala, A:  Luentoharjoitusviikko 4 https://blogs.helsinki.fi/laleksi/2023/02/13/harjoitusviikko-4/ (luettu 26.2.2023) 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *