Kurssikerta 6 – kesken

Tällä kurssikerralla pääsimme itse ulkoilemaan ja keräämään pisteaineistoa!

Aineiston keruu:

  1. Latasimme  mobiilisovelluksen Epicollect5
  2. Lähdimme kävelemään ympäri Kumpulan lähiympäristöä. Pysähdyimme eri puolilla aluetta ja vastasimme erilaisiin kysymyksiin siinä kohdassa. (Näin saimme kerättyä pisteaineistoa). Kysymykset liittyivät turvallisuuden tunteeseen, viihtyvyyteen ja sen sellaisiin.
  3. Latasimme kaikkien luokkalaisten datat piveen ja latasimme ne koneelle

QGIS:in avulla saimme visualisoitua Kumpulan lähiympäristöstä karttakuvan, jossa pystyi valita muuttujaksi Epicollect5:een kerättyä dataa. Valitsimme tunnilla tehtyyn karttaan muuttujaksi “koetun turvallisuuden tunteen” alueista. Unohdin kuitenkin tallentaa tämän kartan koneelleni, joten minulla ei sitä ole tässä näyttää teille.

Tunnin loppuajan käytimme siihen, että latasimme aineistoa hazardeista. Pienten palvelinongelmien jälkeen sain ladattua aineistoa maailmalla sijaitsevista tulivuorista ja maanjäristyksistä. Kuvassa 1 nähdään tulivuoret mustina pisteinä sekä yli 5 magnitudin maanjäristykset vuodesta 1899 lähtien.

 

Kuva 1. Tulivuoret ja yli 5 magnitudin maanjäristykset vuodesta 1899 lähtien.

Kuvasta havaitaan, että tulivuorten sijainnilla ja maanjäristyksillä on selkeä yhteys. Tämä johtunee siitä, että tulivuoret muodostuvat alueilla, joissa on mannerlaattojen liikehdintää.

Päätin lähteä selvittämään netistä, että mistä tsunamit muodostuvat.  Tiesin, että mannerlaattojen liikehdinnästä voi muodostua tsunameja. Australian Museumin mukaan (2022) tsunamit voivat muodostua myös tulivuorenpurkauksista. Tämä oli minulle uutta tietoa. Päässäni heräsi kysymys: miten tulivuorenpurkauksista voi muodostua tsunameja? Artikkelin luettuani tajusin, että tulivuoria sijaitsee myös veden alla.

 

Lähteet:

Australian Museum (2022). How are volcanoes and earthquakes interrelated?  https://australian.museum/learn/minerals/shaping-earth/how-are-volcanoes-and-earthquakes-interrelated/. Luettu 7.3.2023

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *