QGIS – Kotiharjoitus

17.1 annettu kotiharjoitus

Latasin QGIS-ohjelmiston koneelle ja tehtävänäni oli luoda koropleettikartta Suomen kunnista aineistoa käyttäen.

Tarina aineiston valinnasta:

Valitsin aineistoksi Ruotsinkielisten väestön osuuden suomen kunnista. Jokin aikaa sitten pelasin netissä videopeliä ja tutustuin pelistä henkilöön, jonka kanssa pelasimme yhdessä. Puhuimme englantia, ja eräänä päivänä päätin kysyä uudelta tuttavuudeltani, että mistä hän on kotoisin. Hän sanoi olevansa suomesta. Aloin puhumaan hänelle suomea, mutta hän sanoi, ettei osaa suomen kieltä. Kysyin sitten, mistä hän on muuttanut Suomeen. Yllätyksekseni tämä tuttavuuteni oli aina asunut Suomessa, mutta hän oli syntynyt ruotsinkieliseen perheeseen Vaasassa, eikä ollut ikinä opetellut suomen kieltä. Siksi päätin valita ruotsinkielisten väestön osuuden suomen kunnista aineistoksi.

Kuva 1: Ruotsinkielisen väestön osuus Suomen kunnista 2015

 

Lopputulos on mielestäni hyvä. Kuvasta 1 huomaa, että Länsi-Suomessa ja Etelä-Suomessa ruotsinkielisen väestön osuus on paljon suurempi. Itään ja Manner-Suomeen mentäessä ruotsinkielisen väestön osuus laskee. Ruotsinkielisten osuus Vaasassa, josta tämä tuttavani on kotoisin, näkyy olevan vahva ruotsinkielisten osuus.

Huomasin, että Anni Lindegren teki blogissaan (2023) samasta aineistosta kartan. Otin häneltä mallia kartan teossa. Aluksi käytin eri värejä kuvaamaan aineistoa (punaisella kunnat missä vähiten ruotsinkielisiä jne.), mutta tämänväristä karttaa katsoessani minusta tuntui että asetin alhaisempaan asemaan ne kunnat, missä ruotsinkielisiä on vähemmän. (Punainen väri antaa monesti psykologisesti kuvan väärästä/huonosta). Vihreän värin eri sävyt oli oiva vaihtoehto tähän karttaan.

Lähteet:

Lindegren, A.  (2023). Anni Lindegren – Geoinformatiikan menetelmät. Viitattu 30.1.2023. https://blogs.helsinki.fi/ablindeg/2023/01/19/hello-world/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *