Viestinnän opiskelija
Lähdin vaihtoon kolmantena opiskeluvuotenani – opiskelen viestintää valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Kirjoitin kanditutkielmani vaihtoa edeltävänä syksynä 2016, joka tarkoitti sitä, että vaihdossa suoritettu markkinoinnin sivuainekokonaisuus täydensi kanditutkintoni. Länsi-Australiassa sijaitseva Perth oli minulle kaupunkina ennestään tuttu, sillä työskentelin siellä au pairina lukiosta valmistuttuani vuonna 2012. Olin aina tiennyt haluavani opiskelijavaihtoon ja kun näin HY:n tarjoavan UWA:a kohteeksi, oli minun pakko hakea.
Ennen lähtöä
Ei ole salaisuus, että vaihtoon lähteminen vaatii paperitöitä jos jonkin verran. Hakuprosessi University of Western Australiaan eli tuttavallisemmin UWA:an oli mielestäni kuitenkin suhteellisen kivuton. Flamman ohjeita seuraamalla sain Mobility Onlineen suhteellisen nopeasti tarvittavat liitteet ja tiedot (Huom., syksystä 2017 alkaen ohjeet löytyvät Guidesta). Näitä oli mm. kopio passista, motivaatiokirje, allekirjoitettu ja leimattu opintosuunnitelma ja opintosuoriteote. Hakuprosessi on kaksivaiheinen: Helsingin yliopiston asettaman ehdokkuuden jälkeen UWA hyväksyy lopulliset hakijat.
OASYS & opiskelijaviisumi
Seuraava askel oli ladata erinäisiä liitteitä (passikopiot, opintosuunnitelma, kielikokeen tulokset ja niin edelleen) OASYS- nimiseen UWA:n järjestelmään. Kun liitteet ja tarvittavat tiedot olivat kaikki ladattu, oli aika odotella UWA:n mahdollista hyväksyntää, joka lopullisesti tuli joulukuun ensimmäisellä viikolla. Offer-letter sisälsi pakollisen terveydenhoitomaksun (330 aud), joka oli edellytys opiskelijaviisumille Australiaan. Kun maksut saatiin prosessoitua, UWA:sta lähetettiin ’Confirmation of Enrolment’, joka oli pakollinen viisumihakemusta varten. Opiskelijaviisumia (subclass 500) haettiin Australian rajavalvonnan sivuilta ja hakemuksen täyttö kesti tunnista pariin. Varaudu täyttämään tietoja hyvinkin yksityiskohtaisesti! Viisumi on hintava, muistaakseni 400-500 Australian dollaria.
Kielikoe
Kielikoe on pakollinen osoitus kielitaidosta, mikäli lukion päättötodistuksen keskiarvo on alle 8. Vaihtoehtoina on TOEFL- tai IELTS –nimiset kokeet. Itse tein aikataulullisista syistä TOEFL:n, joka kesti muistaakseni nelisen tuntia. Jälkikäteen ajateltuna stressasin kokeesta hieman turhaan, Suomessa on verrattain kova englannin kielen osaaminen ja taso ja pääsin itse heittämällä kokeesta läpi pahemmin valmistautumatta. Suosittelen kuitenkin tutustumaan tehtävätyyppeihin etukäteen, koska oma valmistautumattomuuteni meinasi kostautua ajankäytöllisiin haasteisiin, jotka olisin harjoittelemalla tiennyt. Kielikoe kustantaa noin 250 euroa, joten sinne kannattaa mennä valmistautuneena (ja tarpeeksi ajoissa!).
Kurssivalinnat
UWA:n vaihtokoordinaattorit olivat erittäin päteviä ja heidän ohjeensa olivat selkeitä. Viisumin jälkeen oli vuorossa kurssivalinnat CAS-nimisessä järjestelmässä, jossa sai myös valita itselleen mieluisimman lukujärjestyksen. Kurssivalintoja pystyi vielä muuttamaan paikan päällä kolmen ensimmäisen viikon ajan. Oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että mieli muuttui ja kurssivalintoja järjesteltiin uusiksi monen vaihto-oppilaan toimesta. Tämä oli myös hyvin ohjeistettu ja helppo prosessi.
Vihdoin paikan päällä
Saavuin itse Perthiin edeltävänä perjantaina koulun alkaessa orientaatiolla maanantaina. Koin viikonlopun olleen tarvittava aika toipua pitkästä (3 välilaskun) matkustuksesta. Matkatavarani tulivat 48 tuntia itseäni myöhemmin, mutta se ei haitannut tunnelmaa. Helsingin pakkasesta siirtyminen +30 asteen Perthin loppukesään lämmitti mieltä. UWA järjestää kuljetuksia kampukselle lentokentältä, mikäli sellaisen tarvitsee.
Alkubyrokratia vaihtokohteessa
Alkubyrokratian määrä oli mielestäni vähäinen, sillä etukäteen tehdyt valmistelut ja hyvät ohjeet takasivat helpon laskeutumisen arkeen. UWA:lla on kätevä UniMentor-ohjelma, johon kaikille vaihto-oppilaille tarjotaan mahdollisuutta osallistua. UniMentor on oma tuutorisi, jolta voi kysyä mitä tahansa yliopistoon liittyviä kysymyksiä. Koska kampusalue on suhteellisen iso, oli omasta tuutoristani esimerkiksi paljon apua siinä, että hän näytti minulle tilat ja luokat, joissa tuntini tultaisiin pitämään. Suosittelen siis ehdottomasti ilmoittautumaan ohjelmaan, joka tarkoittaa ainoastaan sitä että sinulle määrätty tuutori ottaa sinuun sähköpostitse yhteyttä ja kysyy mikäli haluat lisätietoa joistain asioista.
Millainen UWA:n kampusalue on?
Kampusalue oli kuin suoraan elokuvista. Palmupuiden kehystämät polut, vihreys ja Tylypahkasta muistuttavat vanhat rakennukset ovat upeita. Malliltaan kampusalue on hyvin suora, ja päästä päähän pituus taitaa olla noin 1,5 kilometriä. Eri tiedekunnat ovat omissa osissaan kampuksella, mutta jos kursseja on eri puolilla kampusta, saattaa siirtymissä tulla kiire. Monella onkin tapana pyöräillä ja kampuksella asuvilla on mahdollisuus lainata pyörää ilmaiseksi. Yleiset tilat, kuten kirjastot ovat siistejä, niissä on useimmiten aina tilaa. Yleisistä tiloista ei ole kuin pelkkiä kehuja.
Kampusalue sijaitsi Swan Riverin välittömässä läheisyydessä – Matilda Bayksi kutsuttava alue kerää opiskelijoita paistattelemaan päivää opintojen välissä. Joella uiskentelevat usein mustat joutsenet ja vastarannalla näkyvä kaupungin linja ei jätä kylmäksi.
Opiskelu ja opetus
Kurssit UWA:ssa ja ainakin Business Schoolin puolella ovat usein jaettu luentoihin ja tutoriaaleihin. Luennot ovat monelle yliopisto-opiskelijalle tuttuja massaluentoja, joissa professori käy läpi kulloisenkin viikon aihetta. Professorista riippuen luento voi olla hyvinkin mielenkiintoinen, tai täysin lamaannuttava. Luennoilla on usein yli 500 oppilasta, eikä kukaan tarkasta oletko läsnä vai et. Luentojen lisäksi jokaisella kurssilla on kerran viikossa järjestettävä tutoriaali, joka kestää yleensä 45 minuuttia. Tutoriaaleissa on noin 20. oppilaan ryhmä ja tavoitteena on syventyä luennon teemoihin ja kotiläksyihin tarkemmin. Tutoriaalien läsnäoloa tarkistetaan ja tuntiaktiivisuutta mitataan joka tunti asteikolla 0-10. Näistä koostuu lopuksi osa kurssin arvosanasta. Kurssit arvostellaan prosenttiasteikolla ja prosentuaalinen painotus loppukokeen, kotiläksyjen, tuntiaktiivisuuden ja ryhmätöiden välillä vaihtelee. Joka kurssillani on vähintään yksi ryhmätyö ja jokaisessa on viikoittain palautettavia kotiläksyjä ja tehtäviä. Väittäisin kurssien olevan suuritöisempiä, kuin mihin Suomessa on tottunut. Tämä toki riippuu siitä, mitä Suomessa opiskelee. Kokeet UWA:ssa ovat usein monivalintakokeita, joka myös poikkeaa siitä, johon itse Suomessa olin tottunut.
Opiskelijaelämä ja vapaa-aika
UWA:ssa on todella suuri määrä opiskelijatoimintaa. Halukkaalle löytyy joka päivä jotain! Eri kerhoihin ja ryhmiin kuuluvat oppilaat ovat erittäin aktiivisia ja tapahtumia järjestetään laidasta laitaan! Osallistuin itse näihin hävettävän vähän, mutta mieleeni jäi ainakin Harry Potter –elokuvailta, Battle of the Bands –bändikisa ja erinäiset markkinointiopiskelijoiden järjestämät case-illat, joissa ratkottiin yrityksien kanssa yhteistyössä asiakascaseja ja verkostoiduttiin oman alan opiskelijoiden ja työntekijöiden kanssa. Kampukselta löytyy myös oma kuntosali, joka oli siisti, iso ja hyvä. UWA Sport järjesti kymmeniä erilaisia vapaa-ajan urheilukursseja, joista pystyi valitsemaan itselleen sopivan liikuntamuodon (esim. surffausta, melontaa, painonnostoa, HIIT-treenejä, pilatesta jne.) Salikortin omistavalle vaihtoehdot olivat vieläkin laajemmat, sillä ryhmäliikuntatunteja meni joka päivä useaan otteeseen. Tämän lisäksi halukkaat saivat liittyä yliopiston urheilujoukkueisiin (koripallo, jalkapallo, lentopallo jne.)
Kuulemani mukaan opiskelijoiden järjestöjä löytyy jokaiseen lähtöön. Erilaisia kerhoja on ymmärtääkseni yli 130, joten samanhenkisten ihmisten löytämisen ei pitäisi olla ongelma. Erikoisin kuulemani kerho oli ’suklaan ystävien kerho’.
Yleistä Australiasta ja Perthistä
Australia maana on hyvin länsimainen, siisti ja turvallinen. Perth on Australian aurinkoisin kaupunki, jossa paistaa aurinko noin 300 päivänä vuodessa. Rannat ovat upeita ja esimerkiksi kampukselta suhteellisen helposti pääsee Cottesloen rannalle. Hintataso Perthissä on suhteellisen kallis ja tämä kannattaa ottaa huomioon vaihtoa suunniteltaessa. Liikenne on vasemmanpuoleista, mutta monet tietämäni vaihto-oppilaat ja itseni mukaan lukien uskaltautuivat ajamaan. Ravintola- ja kahvilatarjontaa löytyy runsaasti, samoin kuin shoppailumahdollisuuksia! Ihmiset ovat yleisesti hyvin mukavia, ystävällisiä ja ulkoilmoissa viihtyviä.