Tel Aviv University, kevät 2017

Teologian opiskelija

Ennen lähtöä

Syksyn hakuprosessi TAU:hun oli pitkä ja sisälsi useita eri vaiheita. Ensimmäiseksi kannattaa hoitaa kuntoon IELTS/TOEFL testi, koska tulosten saamisessa menee yleensä muutama viikko. Tosin itse kuulin Tel Avivissa myöhemmin, että me suomalaiset vaihtarit olimme ainoat, jotka tämän testin olivat joutuneet tekemään. Muut olivat lähettäneet kohdeyliopistoon sähköpostia ja kysyneet voiko testin korvata jollain muulla, esimerkiksi englanniksi käydyllä kurssilla. Tätä mahdollisuutta kannattaa selvittää, sillä testi on kallis ja tulos voimassa vain kaksi vuotta. TAU:sta tuli syksyn mittaan paljon sähköposteja ja ohjeistuksia, mutta sinnepäin viestiä laitettaessa vastausaika oli pitkä eikä aina vastausta edes saanut. Tähän kannattaa tottua, sillä samanlainen asioidenhoitotapa on Israelissa hyvin yleinen. Pedantille suomalaiselle se voi aluksi olla hyvin hermoja koettelevaa, mutta Israelissa ihan yleistä. Tästä kertoo myös se, että TAU muutti syksyn hakemuksen jättöpäivää vain muutama päivä ennen deadlinea kolmella viikolla. Tästä johtuen saimme hyväksynnän vasta ihan joulukuun viimeisillä päivillä, vaikka kohteessa piti olla jo maaliskuun alussa.

Hyväksynnän saamisen jälkeen seuraava hoidettava asia on Kelan lisäksi viisumin hakeminen Israelin suurlähetystöstä. Tähänkin hommaan kannattaa varata aikaa ja pitkää pinnaa, sillä suurlähetystöstä oli hyvin vaikea saada ketään kiinni. Heillä on soittoaika puhelinpalveluun, mutta kukaan ei ikinä vastannut, vaan soittaja joutui automaattiseen puhelinvastaaja luuppiin (joka puhui tietenkin vain hepreaa). Suurlähetystöön kannattaa laittaa sähköpostia tai odottaa, että he soittavat sinulle takaisin. Viisumin tosin saa heti samana päivänä, kun on saanut käyntiajan suurlähetystöön, joten siinä mielessä viisumin saanti oli nopeaa. Lentojen lisäksi hankintalistalla on matkavakuutus, sillä normaali kolmen kuukauden matkavakuutus ei riitä vaihdon ajaksi. Usein halvinta on ottaa oman kotivakuutuksen yhteyteen pidennetty matkavakutuus, sillä erikseen ostettuna hinta on noin kaksinkertainen. Näitä toki kannattaa kilpailuttaa, mutta itselläni noin 4,5 kuukauden matkavakuutus Ifistä kotivakuutuksen yhteydessä maksoi 250€.

Asuminen

Paras tapa hakea asuntoa Israelista on erilaiset Facebook –ryhmät, joita kannattaa alkaa seuraamaan jo ennen kohteeseen lähtöä. Asunnot ovat kalliita, usein aika huonokuntoisia ja todella haluttuja. Suuri osa ihmisistä asuu solu- tai kimppakämpässä ja näissäkin vuokrat alkavat 600€ ylöspäin. Usein kokonaista asuntoa ei vuokrata alle vuodeksi, mutta itselläni kävi tuuri ja sain asunnon vuokrattua kämppikseni kanssa 4 kuukaudeksi. Asunnon haussa pitää olla aktiivinen ja nopea, joten suosittelen lentämään kohteeseen viikko tai pari ennen lukukauden alkua, ottamaan ensimmäisille päiville väliaikaisen majoituksen (hotelli/hostelli/Airbnb) ja käyttämään ensimmäiset päivät asunnon etsimiseen. Useat vuokranantajat haluavat joko muutaman kuukauden vuokran suuruisen takuuvuokran tai vaihtoehtoisesti voit tarjoutua maksamaan koko tulevan vuokrasi kerralla (itse maksoin neljän kuukauden vuokran yhdellä kertaa).

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Vaihto-opiskelijoille on järjestetty TAU:ssa orientaatiopäivä, joka on yleensä 1-2 viikkoa ennen opintojen alkua. Tämä orientaatiopäivä itsessään oli melkoinen pettymys, sillä se sisälsi vain vajaan tunnin mittaisen kampuskierroksen ja pienen kahvitilaisuuden. Mitään tutustumisohjelmaa tai muuta vastaavaa ei vaihtareille ole TAU:n puolelta tarjolla, joten tässäkin kannattaa olla itse aktiivinen. Me perustimme Facebook –ryhmän, jonka kautta pystyimme olemaan toisiimme yhteyksissä ja järjestämään tapaamisia. TAU:ssa kurssien valinta meni niin, että ensin valitaan 4-7 kurssia (riippuu onko maisteri- vai kandivaiheen opiskelija), jonka jälkeen yliopisto laittaa sinut joillekkin näistä valitsemistasi kursseista (tai kaikille) ja lukukauden alkamisen jälkeen on aikaa noin pari viikkoa päättää mitkä kurssit haluaa pitää ja dropata ylimääräiset pois. Itse maisterivaiheen opiskelijana tein kolme maisterikurssia (graduate) ja yhden kanditasoisen (undergraduate), mutta nämä vaihtelevat todella paljon riippuen alasta.

Opetus ja opiskelu

Opiskelu TAU:ssa ei mielestäni kauheasti eroa esimerkiksi Helsingin yliopistosta. Luennot kestävät 1,5h, ja joillakin kursseilla on ns. tuplaluennot eli kaksi luentoa peräkkäin. Israelissa viikkoa alkaa sunnuntaina ja yleensä viimeiset luennot ovat torstaina, mutta joillakin voi olla luentoja vielä perjantaina aamulla ennen sapatin alkua. Yleensä luennoille on aina jokin luettava ennakkomateriaali ja opettaja olettaa, että kaikki ovat sen lukeneet, jotta luennoilla voidaan myös keskustella aiheesta. Kandikursseilla on yleensä midterm -kokeet noin puolivälissä kurssia ja lopuksi loppukoe, mutta maisterikursseilla on ainoastaan loppuessee, jonka palautuspäivä oli omalla kohdallani kolme kuukautta kurssin loppumisen jälkeen. Tämäkin asia vaihtelee todella paljon eri oppialoilla.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

TAU ja koko Tel Aviv on hyvin kansainvälinen ja suuri osa ihmisistä on jostain muualta kuin Israelista kotoisin. Englantia puhutaan hyvin (yleensä) ja ulkomaalaisen on helppo kotiutua, sillä Tel Aviv on hyvin länsimaalainen ja rento kaupunki. Koska niin iso osa asukkaista on ns. ulkomaalaisia, on väestö hyvin moninaista ja kirjavaa. Israel on kallis maa, lähes tulkoon kaikki tuotteet ja palvelut ovat kalliimpia kuin Suomessa, joten tähän on syytä varautua. Julkinen liikenne on hyvä ja kattava, tosin sapattina sitä ei ole ollenkaan (pe iltapäivä-la ilta). Suosittelen myös matkustamaan muualla Israelissa, sillä busseilla ja junilla pääsee sujuvasti moneen paikkaan ja ne ovat todella edullisia. Myös autonvuokraaminen on melko edullista ja koska Israel on alueena pieni, näkee jo muutamassa päivässä paljon. Puhelinliittymä (itselläni Golan) oli julkisen liikenteen lisäksi yksi harvoista edullisista asioista Israelissa.

Tel Aviv on kaupunkina mahtava, se on todella rento ja turvallinen paikka olla ja elää. Ilmasto on lämmin ja talvikuukausia lukuunottamatta sateet ovat harvinaisia. Tel Aviv on suurkaupunki, mutta itse keskustan alue melko pieni, joten kävely ja pyöräily ovat käteviä tapoja kulkea. Rannat ovat ilmaiset ja mielestäni paljon hienommat, kuin monessa muussa rantakohteessa. Turvallisuustaso kaupungissa on mielestäni samaa luokkaa kuin Suomessa, en koskaan kokenut turvattomuutta edes yöaikaan liikkuessani. Tel Avivissa tosin helposti elää myös tietynlaisessa kuplassa ja siksi kannustankin matkustamaan myös muualla Israelissa, jotta ymmärtää paremmin Israelia ja sen monimutkaisuutta. Vaihtoaika menee hyvin nopeasti, joten kannustan olemaan avoin, tarttumaan tilaisuuksiin sekä tutustumaan uusiin ihmisiin.