Vaihtokertomus, Université de Genève, syksy 2016

Oikeustieteen opiskelija

Ennen lähtöä ja kohteeseen saavuttaessa

Genevestä asunnon saaminen voi olla hankalaa, joten asuntoa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen Sveitsiin lähtöä. Minulla kävi hyvä tuuri ja sain asunnon Cité Universitaire De Genève – yliopiston asuntolasta. Toinen paikka, josta on mahdollista hakea yliopistonasuntoa Bureau de logementin kautta. Moni kavereistani löysi asunnon myös yksityisiltä vuokramarkkinoilta, mutta he joutuivat usein maksamaan asunnosta enemmän, kuin Cité:ssä asuvat. Toinen hyvä puoli Cité:ssä oli kavereiden ja palveluiden läheisyys. Asuntolassa oli tenniskentät, kuntosali, pingispöytä, sauna ja squash-kenttiä. (Sauna ei tosin ole tarpeeksi lämmin suomalaiseen makuun, parempi sauna löytyy Bains des Pâquissista Geneven keskustasta järven rannalta) Asuntolassa oli paljon järjestettyjä juhlia, mutta monesti kokoonnuimme vain jonkin kerroksen yhteiskeittiöön viettämään iltaa.

Sveitsissä puhelinliittymiä on hyvä vertailla hieman, ennen valinnan tekemistä. Itse tein virheen ja käytin Sunrise-operaattorin rajatonta nettiä, jonka piti olla vain 20 CHF kuussa, mutta päädyin maksamaan liittymästä huomattavasti enemmän kuukautta kohti (100 CHF).

Liikkuminen Genevessä on kätevintä pyörällä. Itse otin pyöräni mukaan lentokoneeseen Suomesta, sillä tein muutaman pidemmän pyörälenkin Sveitsissä. Pyörän saa myös ostettua hyvin halvalla paikanpäältä. Myös bussilla pääsee Genevessä hyvin liikkumaan.

Jos aikoo matkustaa paljon Sveitsissä ja Sveitsin naapurimaissa on auton tuomista Suomesta tai ostamista muualta syytä harkita, sillä junalla ja busseilla matkustaminen on suhteellisen kallista ja monesti hidasta. Itse kävin paljon laskettelemassa ja jouduin usein vuokraamaan auton ja jälkeenpäin harmittaa, etten ostanut autoa.

Suomalaisella pankkikortilla pärjäsi Sveitsissä hyvin ja Geneven yliopiston käteisenä maksama apuraha riitti hyvin käteiskassaksi, eikä minun tarvinnut nostaa lisää käteistä kertaakaan.

Itse tein ostokseni pääosin ranskanpuolisista kaupoista ja pidin tätä ratkaisua hyvänä. Hintataso kaupoissa Sveitsissä on hyvin korkea etenkin liha- ja maitotuotteissa, kun taas ranskassa nämä tuotteet ovat hyvin halpoja.

Opiskelu

Suoritin puolen vuoden vaihtoni aikana Certificate in Transnational Law opintokokonaisuuden. Certificate in Transnational Law (CTL) opintokokonaisuuden pystyy suorittamaan, joko 60 opintopisteen laajuisena tai 30 opintopisteen laajuisena. Opiskelu on mahdollista englanniksi tai ranskaksi. Itse suoritin kaikki opintoni englanniksi, mutta osallistuin ranskan kielikursseille, jotka ovat vaihto-opiskelijoille ilmaisia.

CTL-ohjelma tarjosi hyvin monenlaisia kansainväliseen oikeuteen liittyviä kursseja. Muun muassa maailman kauppajärjestön oikeuden, kansainvälinen välimiesmenettelyn tai humanitaarisen oikeuden kurssi. Opetus kursseilla oli todella hyvää ja luentoja oli mukava seurata. CTL-ohjelman vetäjä Thomas Kadner oli äärimmäisen avulias ja vastasi aiheeseen kuin aiheeseen liittyviin tiedusteluihin.

Geneven yliopistossa yksi kurssi kestää koko lukukauden ajan ja päättyy lukuloman jälkeiseen tenttiin. Jokaisella kurssilla oli yksi luento viikossa. Luennoille osallistumista ei seurattu ja luennot oli yleensä nauhoitettu, joten poissaolo ei haitannut mukana pysymistä.

Kursseille ilmoittautumisesta ei kannata stressata, sillä se tapahtuu syyslukukaudella vasta marraskuussa.

Kirjoja kursseille ei aina riittänyt/ollut kirjastossa, joten ne joutui usein ostamaan, mikä tuntui oudolta suomalaiselle opiskelijalle. Kirjat eivät kuitenkaan olleet hirveän kalliita (noin 50CHF).

Itse en opiskellut kovin aktiivisesti lukukauden aikana. Osallistuin melkein kaikille luennoille, mutta en tehnyt hirveästi muistiinpanoja tai lukenut kirjoja. Todellinen opiskelu alkoi vasta lukulomalla ja vietin oikeastaan koko kuukauden kirjastossa. Pääsin kaikista tenteistä läpi ja sain yleisarvosanakseni 4,9, mikä on hyvä (asteikko 0-6). Tenteistä läpipääseminen ei ole itsestäänselvyys, joten suosittelen opiskelemaan viimeistään lukulomalla.

CTL-opintokokonaisuuden suorittamiseen tarvitsee 30 tai 60 opintopistettä riippuen siitä viettääkö yhden vai kaksi lukukautta Genevessä. Jos saa alle 30 opintopistettä ei CTL todistusta saa. En kuitenkaan kuullut, että kenellekään olisi näin käynyt, joten suosittelen CTL:n suorittamista lämpimästi kaikille Geneveen vaihtoon lähteville oikeustieteen opiskelijoille.

Vapaa-aika

Vapaa-aikani Genevessä painottui lasketteluun ja matkailuun kavereiden kanssa. Vietin suurimman osan ajasta muiden asuntolassa asuvien kanssa.  Kaverini tulivat hyvin monista eri maista ympäri maailman, eivätkä läheskään kaikki osanneet ranskaa, joten puhuimme pääosin englantia keskenämme. Suomalaisia vaihto-opiskelijoita oli minun lisäkseni vain yksi, joten vaihdossa ei muodostunut monien pelkäämää Suomi-klikkiä. Matkustaminen Easyjetillä muihin Euroopan maihin oli halpaa ja matkustimmekin vähintään joka toinen viikonloppu. Genevessä juhlia oli Cité:ssä ja kaupungin baareissa. ESN, Erasmus Student Network järjesti joka keskiviikko hyvin suositun Pub Night illan eri baarissa. Pub Night-iltoihin osallistuivat silloin tällöin melkein kaikki vaihto-opiskelijat ja moni paikallinenkin opiskelija. ESN järjesti myös matkoja Sveitsin kaupunkeihin ja vaelluksia eri vuoristokohteisiin. Itse osallistuin matkalle Zurichiin ESN-ryhmän kanssa. Matka ei ollut kovin erikoinen, mutta hintalaatusuhteeltaan erittäin hyvä.

Osallistuin syyskuun alussa ennen lukukauden alkua Facebook-ryhmä Wehike:n vaellukselle. Wehike:n vaellus oli erittäin hyvä ja palvelu tarjosi majoitusvaraukset, vaellusseuran, kartat ja ruoat valmiiksi erittäin edulliseen hintaan. Voin suositella Wehike-vaelluksia kaikille, jotka ovat halukkaita kokeilemaan vaellusharrastusta.

Laskettelua harrastavalle Geneve on loistava kohde. Syyslukukaudella kausi jää väkisin vähän lyhyemmäksi, mutta lukukauden päätyttyä helmikuussa voi keskittyä laskemiseen rauhassa. Sveitsissä laskettelu on hyvin kallista, joten itse keskityin pääosin Ranskan Alppien tarjontaan.

Geneven yliopiston urheilutarjonta on hyvä. Muun muassa tennistä, sulkapalloa, jalkapalloa, jääkiekkoa ja soutua on mahdollista harrastaa ilmaiseksi tai hyvin pienellä lukukausimaksulla (noin 50CHF). Yliopistolla on myös hyvin halpa kuntosali, joka on Citén tiloissa. Kuntosalille ja muihin urheilulajeihin kannattaa muistaa ilmoittautua ajoissa, sillä kaikkiin lajeihin ei ole tilaa ja kuntosalille pääsemiseksi joutuu käymään opastetun esittelykierroksen, jota saattaa joutua odottamaan.

Geneve on hyvin kallis kaupunki, joten ulkona syöminen ja shoppailu eivät sovi kovin hyvin opiskelijabudjetille. Ranskan puolelle on kuitenkin vain kävelymatka, joten ostokset ja syömisen voi hyvin hoitaa esimerkiksi läheisessä Annemassen kaupungissa.