Vaihtokertomus, Aarhus Universitet, syksy 2016

Maatalous-metsätieteiden opiskelija

Ennen lähtöä

Vaihtoyliopistoon (University of Aarhus) tuli toimittaa erilaisia todistuksia jo hakuprosessin aikana, joten ennen varsinaista lähtöä kurssit oli jo valittuna (tosin varmistus niistä tuli vasta paikan päällä) ja muutenkin yliopiston puolesta asiat hyvin hoidettuna. Kaikista tarvittavista dokumenteista informoitiin hyvin, joten yllätyksiä ei juurikaan tullut.

Aarhusiin on kätevintä tulla joko Kööpenhaminasta tai Billundista, josta on noin tunnin matka. Kööpenhaminasta kestää noin neljän tuntia bussilla ja junalla hieman vähemmän. Matkustin Aarhusiin noin viikkoa ennen orientaatioviikkoa, jotta saisin rauhassa tutustua kaupunkiin. Aarhusista on helppo matkustaa muualle Tanskaan, sekä esimerkiksi Hampuriin, jonne pääsee helposti junalla.

Ensimmäisinä päivinä

Aivan ensimmäisinä päivinä kannattaa mennä international centeriin, jossa ilmoittaudutaan ja josta saa esimerkiksi tervetulopakkauksen. Pakkaus sisälsi mm. kertakäyttösadetakin, turisti-infoa ja ilmaisen simkortin tanskalaiselle operaattorille.

Ennen kurssien alkua järjestettiin orientaatioviikko, joka oli melko kevyt aloitus. Muutamia luentoja yleisesti Tanskasta ja kulttuurista sekä tiedekunnasta, melko vähän järjestettyä ohjelmaa oman alan opiskelijoiden kanssa. Kurssien aloitus sujui kuitenkin ilman suurempia ongelmia ja asioista tiedotetaan hyvin.  Orientaatioviikolla hoidetaan myös tanskalaisen SoTun (CPR) hakulomakkeiden eteenpäin laittaminen ja muu byrokratia hyvin ohjatusti, joten sitä ei kannata stressata etukäteen. Kaikista tarvittavista dokumenteista infotaan hyvissä ajoin, ja pohjoismaisena opiskelijana tarvitsee paljon vähemmän dokumentaatiota. CPR:n saatuaan on käytännössä tanskalainen, jolle on osoitettu oma lääkäri ja esimerkiksi kirjastoista voi lainata kirjoja. Pulmallista CPR:n saamisessa on se, että sitä varten tulisi olla oma postilaatikko, johon kortti toimitetaan, eli käytännössä asunto jossakin.

Asuminen

Stressaavin asia ennen Tanskaan lähtöä oli asuntotilanteeni. Jo hakupapereita täyttäessä voi hakea asuntoa yliopiston kautta, minkä teinkin, mutta jo kesän aikana tuli tieto, etten saanut asuntoa heidän kauttaan. Päädyin lopulta lähtemään Aarhusiin ilman asuntoa ja asuinkin ensimmäiset kaksi viikkoa hostellissa toisen suomalaisen kanssa, joka oli jäänyt ilman asuntoa. Lopulta sain asunnon erään opiskelija-asuntolan facebooksivujen kautta, jonne tanskalainen mentorini kehotti kirjoittamaan. Kuten esimerkiksi Kööpenhaminassa, asuntotilanne syksyisin on hyvin kaoottinen ja ulkomaalaisena voi olla hankalaa löytää asuntoa. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen, että lopulta pääsin opiskelija-asuntolaan asumaan, sillä tutustuin siellä mahtaviin ihmisiin. Sitä kautta koin myös monia tanskalaisia perinteitä, joista muuten olisin saattanut jäädä paitsi. Esimerkiksi tanskalaiset syntymäpäivät (varsinkin, jos joku täyttää 25 eikä ole vielä naimisissa) ja tour de chambres olivat erittäin unohtumattomia. Päädyin myös viettämään joulun ja uuden vuoden Tanskassa, ja etenkin vuoden vaihtuminen asuntolan ihmisten kanssa oli erittäin hauska kokemus.

Tanskassa asuntoloissa eläminen opiskeluaikana on hyvin yleistä. Omassa asuntolassani jokaisessa kerroksessa asui 12 ihmistä, jotka jakoivat yhteisen keittiön, joka toimi myös olohuoneena. Usein tälläiset asunnot ovat ns. sekasoluja. Yllätyin, että vaikka saman keittiön jakoi yli kymmenen ihmistä, oli siellä aina siistiä.

Aarhus Unipark
Aarhus Unipark

Opiskelu ja opetus

Yliopiston rakennuksia on ripotellusti laajalla alueella. Usein tietyn alan opiskelijat opiskelevat kuitenkin tietyssä rakennuksessa tai tietyllä alueella.  Varsinaista kampusta ei siis ole. Kaikkiin rakennuksiin voi kuitenkin melko vapaasti mennä päiväsaikaan, joten omatoimista opiskelua voi tehdä ympäri kaupunkia.

Tanskalaiset puhuvat yleisesti ottaen erittäin hyvin englantia, niin myös professorit ja kanssaopiskelijat. Opetuskieli oli lähestulkoon kaikilla maisterikursseilla englanti. Opetusryhmät olivat melko pieniä, joten opiskelijoiden oletettiin ottavan osaa luennoilla.

Jo hakuvaiheessa tulee valita alustavasti kurssit, jotka aikoo käydä. Niistä löytyy hyvin tietoa yliopiston nettisivuilta. Omalla alallani opiskelijat valitsevat kursseja niin, että puolessa vuodessa (kaksi jaksoa, kuten suomessakin) kokoon kertyy 30 opintopistettä (ei enempää eikä vähempää). Omat kurssini olivat joko 5 tai 10 opintopisteen kursseja, riippuen siitä, kestivätkö ne yhden periodin vai kaksi. Kursseilla ei usein ole läsnäolopakkoa, mutta koska opetus etenee nopeasti, kannattaa luennoilla käydä.

Tanskassa monet tentit ovat suullisia. Usein tenttitilanteessa kaksi tai useampi henkilö kyselee kurssin aihealueen asioista. Koin tentit melko stressaavina, mutta tilanne on melko rento ja professorit ovat erittäin tuttavallisia ja mukavia. Arvosanan tentistä saa heti sen päätyttyä ja professorien keskusteltua. Arvosana-asteikko tuntuu melko epäloogiselta (-3,0,02,4,7,10,12), mutta koska myös se on viisiportainen (hyväksytyt arvosanat), on muuntaminen Suomen arvosanoiksi yksinkertaista.

Katu Aarhusissa
Katu Aarhusissa

Hyödyllistä tietoa Aarhusiin lähteville

Aarhus on Tanskan toiseksi suurin kaupunki, mutta tuntuu silti melko pieneltä esimerkiksi Helsinkiin verrattuna. Aarhusissa on oma pienen kaupungin ihastuttava tunnelma, katujen väleillä roikkuu viirejä ja kaikkialla on hyvin siistiä. Aarhusissa on paljon opiskelijoita, sekä tanskalaisia että ulkomaalaisia. Koin kaupungin hyvin kansainväliseksi ja nuorekkaaksi. Kaupungissa järjestetään ilmaisia kävelykierroksia, joille kannattaa osallistua, varsinkin vaihdon alussa. Niiden avulla saa hyvän kokonaiskuvan kaupungista ja sen historiasta. Suosittelen myös taidemuseo Arosissa käymistä. Sen katolla oleva Rainbow Panorama on ehdoton kuvanottamiskohde, pyöreä sateenkaaren väreissä oleva installaatio, jonka sisälle pääsee kävelemään.

Kuten muuallakin Tanskassa, Aarhusissa pyöräillään paljon. Hyvän pyörän ostamiseen kannattaa panostaa, sillä sen avulla pääsee kulkemaan lähes kaikkialle. Kaupungissa on useita käytettyjen pyörien liikkeitä, joista saa usein takuun. Kannattaa muistaa, että pyörät noudattavat autoilijoiden liikennesääntöjä. Väärällä puolella (vasemmalla) tietä ei saa ajaa, ja pimeällä pyörässä tulee olla valot. Kypärän käyttö ei ole pakollista, mutta hyvin suositeltavaa. Pyöräteitä on erittäin kattavasti molemmin puolin teitä, ja autoteilläkin autojen seassa tottuu nopeasti ajamaan. Myös suuntamerkkien antamiseen tottuu nopeasti. Aarhusissa kulkee tosin myös busseja, joihin voi ostaa kausikortteja.

Koin Aarhusin erittäin turvalliseksi paikaksi, eikä vaihtoni aikana itseeni kohdistunut lainkaan uhkaavia tilanteita. Pyöräillessä kannattaa olla valppaana, sillä aina autot eivät varo pyöräilijöitä. Ja pyörä kannattaa lukita, sillä etenkin keskustasta se varastetaan hyvinkin nopeasti.

Hintataso Tanskassa on Suomea korkeampi. Aarhusissa hinnat ja esimerkiksi vuokrat ovat kuitenkin huokeampia verrattuna Kööpenhaminaan.  Alkoholi on kuitenkin reilusti Suomen hintoja alhaisempaa, eikä siihen liity samanlaista säännöstelyä. Viiniä ja vahvempia alkoholeja saa lähikaupasta eikä ikää kysytä ostettaessa juuri koskaan. Baareihin mennessä henkkarit on hyvä olla mukana. Yliopistolla on joissakin rakennuksissa ruokaloita, kanttiineja, mutta yleisempää on, että ihmiset ottavat eväitä mukaansa. Lounas on usein kevyt eväs, esimerkiksi leipää ja porkkanoita.

Aarhusissa Student house ”Studenterhus”, on yliopiston rakennus, kirjaimellisesti opiskelijoiden talo. Siellä järjestetään joka tiistai International night eri teemoilla. Suosittelen osallistumaan, sillä usein siellä tapaa ja tutustuu vaihto-opiskelijoihin. Student house myös järjestää erilaisia retkiä ja siellä on päivisin kahvila, jonne voi mennä viettämään aikaa.

Tanskalainen tapa on Friday Bar, eli yliopistojen rakennuksissa järjestettävät perjantaibaarit. Useimmat ainejärjestöt pitävät yllä omia perjantaibaarejaan opiskelijavoimin. Ne vaihtelevat pienistä, oman alan opiskelijoiden illanistujaisista klubia musituttaviin bileisiin. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan sekä omaan perjantaibaariin sekä poikkitieteellisesti muiden järjestämiin tapahtumiin.